Agro Arkitektur Prisen 2006, der udover æren består af et diplom og 25.000 kroner, går i år til Susanne og Martin Klausen, Vils på Mors.

De fik overrakt prisen i dag 16. marts på konferencen BygLandbrug på Scandic Bygholm Park i Horsens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stuehuset har været omdrejningspunktet i nybyggeriet hos Susanne og Martin Klausen, der glæder sig over erhvervets påskønnelse og de positive meldinger fra kollegerne på Mors.

Valgte udviklingen

Parret har drevet svineproduktion på gården Kristiansminde i 30 år. For nogle år siden skulle de træffe valget, om de ville afvikle eller udvikle.

De valgte udviklingen, blandt andet fordi den ældste søn er landmand og på sigt vil overtage gården. Med den beslutning gik Susanne og Martin Klausen i gang med at tænke nyt og fremtidssikre Kristiansminde.

- Vi rev de gamle stalde ned og har nu bygget tre driftsbygninger lidt trukket væk fra stuehuset, så vi har udsigt ud over markerne. Som stuehuset er driftsbygningerne bygget i gule sten, forklarer Martin Klausen.

Prisen forpligter

Martin Klausen er meget tilfreds med resultatet, der giver plads til FRATS-produktion af 7.000-7.500 grise om året. Produktionen er blevet mere rationel og indeklimaet mærkbart bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udluftningen er forbedret, og ventiler i loftet hjælper med til at fordele luften. Vi har samlet ventilationsskorstene på de tagflader, der vender ind mod hinanden, så de ikke ødelægger helhedsindtrykket, lyder det fra Martin Klausen.

Inden dyrene kom ind i stalden, inviterede familien til åbent hus, og mange landmænd i området tog imod tilbuddet. Det gav flere positive kommentarer.

- Det er altid glædeligt, at andre kan lide det. Derfor er det også yderst positivt for min kone og jeg at modtage Agro Arkitektur Prisen, fordi det er erhvervets påskønnelse, og byggeriet har fyldt meget i vores hverdag og bevidsthed.

- Man vil jo gerne gøre det så godt som muligt. Prisen forpligter selvfølgelig, hvis vi på et senere tidspunkt skal bygge nyt, mener Martin Klausen.