Den politiske aftale om en revision af den såkaldte ”østaftale” er udtryk for overdreven forsigtighed ifølge en pressemeddelelse af SALA, Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger.

- Der er tale om et lille skridt i den rigtig retning, men det er uforståeligt, at vi skal bevæge os frem med så små skridt. Der er mest af alt tale om at bruge tid og ressourcer på indkøring af nye administrative procedurer, siger Nils J. Andreasen, administrerende direktør i SALA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortsætter:

- Det er uforståeligt, at Danmark skulle have behov for denne særlige beskyttelse af sit arbejdsmarked, når lande som Sverige, Finland og senest Holland kan klare sig uden.

Reelt indebærer revisionen kun ifølge SALA, at overenskomstdækkende virksomheder gennem en ny administrativ procedure kan blive forhåndsgodkendte til at ansætte arbejdstagere fra EU-8.

Den nye procedure skal stadig følges op af indberetninger om ansættelser.

Dog kan den udenlandske arbejdstager påbegynde arbejdet straks efter at indberetning om ansættelse er modtaget i Udlændingestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SALA finder endvidere, at partierne bag østaftalen burde have forholdt sig langt mere offensivt til de sager, politiet og Skat har rejst mod en række arbejdsgivere inden for jordbruget, som i god tro og helt efter Beskæftigelsesministeriets vejledning har ladet arbejde udføre af virksomheder fra EU-8 på entreprisekontrakter.