- Herhjemme afhænger kommende projekter med hensyn til biobrændstof fuldstændigt af, at det politiske klima ændrer sig, siger Anne Sleth Madsen.

Hun er civilingeniør i virksomheden Niras, der med næsten 900 ansatte er en af landets store rådgivende ingeniørvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet kan i år fejre 50 års jubilæum. Virksomhedens overordnede områder er blandt andet miljø, byggeri, transport og energi.

- Vi startede med rådgivning omkring biogas i 1984. De senere år er bioethanol og biodiesel også blevet aktuelt, fortæller Anne Seth Madsen.

Bioethanol og biodiesel er derfor også blandt de ting, som Niras snakkede om på årets DanMiljø-messe i Messecenter Herning.

Projekter i stampe

Med hensyn til biogas har Niras mellem 10 og 20 kunder herhjemme, og virksomheden er bygherrerådgiver i forhold til det store biogasanlæg, som Danmarks JordbrugsForskning (DJF) og Xergi vil etablere i Tjele.

- Derudover rådgiver vi en række udenlandske kunder om biodiesel-projekter, fortæller Anne Seth Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er Niras med i et hjemligt projekt, hvor rentabiliteten i at etablere et biogasanlæg skal vurderes. Kunderne er typisk landmandsgrupper, virksomheder og kommuner.

- Der ligger jo en masse projekter og "bobler", som bare venter på, at det politiske klima ændrer sig, så det bliver rentabelt at gå videre med biobrændstof, siger Anne Seth Madsen.

Behov for fødselshjælp

- Der er meget stor interesse i landbruget for biobrændstof. Men det er et område, der trænger til fødselshjælp, understreger Anne Seth Madsen.

Hun bruger det store biogasanlæg til demonstration og forsøg ved DJF i Tjele til at illustrere, at man løber ind i barrierer omkring økonomi og placering i projekter vedrørende biogas og biobrændstof, og det politiske klima skal ændre sig.

- Men vi ser trods alt pile, der peger i en anden retning. Oliepriserne stiger, Danmark er under pres med hensyn til CO2-kvoten, og der kommer større fokus på bioenergi-området og miljøhensyn i landbruget, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er også derfor, at vi holder os på markedet, da vi venter et gennembrud snart, siger Anne Seth Madsen.