To måneder efter, at EU gennemførte retningslinier om, at Storbritannien igen kan eksportere oksekød ved en lovændring 8. marts, er det nu en realitet. Ændringen er oversat til samtlige 25 sprog i EU og efterfølgende publiceret i EU’s medier. Det skriver Danish Meat Association i Ugenyt.

Ifølge Lord Bach, viceminister med ansvar for bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion, kommer genåbningen på det helt rigtige tidspunkt. Priserne på britisk oksekød er de højeste siden 1997, og genåbningen af eksporten vil derfor komme oksekødsproducenterne til gode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i første omgang handler det om at generobre markedsandele i EU-landene og resten af verden. Oksekødssektoren har i samarbejde med de britiske myndigheder allerede nedsat en eksportgruppe, der har til formål at promovere britisk oksekød rundt om i verden.

Det marked der ser ud til at få størst fokus fra britisk side er Italien.

Der er ingen forventninger om, at der vil kunne spores nogen umiddelbar ændringer på de traditionelle danske eksportmarkeder, idet det må forventes, at den britiske eksport ikke genoptages med eksplosiv vækst.

Derudover har britisk oksekød en række forbrugermæssige barrierer – så som imagegenoprettelse efter 10 års eksportstop på grund af de mange BSE-tilfælde i Storbritannien – samt at kundegrundlaget for britisk og dansk oksekød ikke er det samme.

Eksporten af levende kvæg og herunder spædkalve kan også genoptages.