Abonnementsartikel
Den danske regerings energipolitik får hug af udenlandske eksperter. Fra at være foregangsland på området for vedvarende energi, er Danmark nu ved at sakke bagud. Og det er regeringens energipolitik, der får skylden. Det skriver Industriens Dagblad i dag.
Kritiken kommer blandt andre fra en forker i energipolitik og økonomi ved Flensborg Universitet.
- Op gennem 1980erne og 1990erne var det Danmark, som alle havde blikket rettet mod i særdeleshed Tyskland. Men den nuværende regerings politik har ændret det forhold radikalt, siger Olav Hohmeyer.
Også fra andre kilder lyder der kritik, som går på regeringens energipolitik, der ikke putter så mange offentlige kroner i nye teknologier som vindenergi, bioethanol og bølgekraft.
- Siden regeringsskiftet er støtten mindsket betragteligt, og det har haft den konsekvens, at langt færre teknologier er kommet på markedet, fortæller Jonathan Coony, der er desk officer for Danmark i Det Internationale Energi Agentur (IEA), som overåger energiudviklingen i hele verden.
Ifølge Industriens Dagblad viser en række opgørelser fra brancheforeningen Dansk Energi, Ingeniørforeningen (IDA), Dansk Industri samt IEA, at der siden regeringens tiltræden i 2001 er blevet skåret dramatisk i støtten.
Støtte skal der til
- I IEA mener vi ikke nødvendigvis, at offentlig støtte altid er vejen frem. Vi kan bare konstatere, at i Danmarks og vindindustriens tilfælde har støtteordninger bragt gode ting med sig, og Danmark har været pioner på energiområdet, siger Jonathan Coony.
Hos regeringspartiet Venstre forsvarer den skattepolitiske ordfører regeringens politik.
- Vi foretog en opbremsning i 2002, og det var simpelthen fordi, der var blevet væltet for mange udgifter over på forbrugerne og virksomhederne. Og så er vi gået forrest ved at videreføre udviklingen på markedsvilkår, siger Kim Andersen til Industriens Dagblad.
Men ifølge en dansk professor er offentlige støttekroner nødvendige for at få ny teknologi i gang på energimarkedet.
- Der skal være mulighed for at teste en slags betaversion af ny teknologi på markedet, og det er her, hvor det offentlige kommer ind. Den nye teknologi vil ikke kunne stå på egne ben fra dag ét, siger Peter Karnø, der er professor ved Handelshøjskolen i København og som har analyseret vindmølle-boomet.