Abonnementsartikel

Landbrugsrådet er på vildspor, når det argumenterer med større pris-gennemsigtighed, hvis markedet for veterinærmedicin frigives. Tværtimod vil rabatcirkusset fortsætte, men nu blot legaliseret.

Det skriver Milan Zverina, formand for Veterinærmedicinsk Industriforening(VIF), på Altingets debatside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi støtter frigivelse af priserne på veterinærmedicin, men det er en forudsætning, at der er tale om en reel liberalisering og ikke en forvridning af markedet, skriver Milan Zverina.

- VIF mener, at gennemsigtighed i et liberaliseret marked bedst kan opnås, hvis man fastholder apotekernes monopol, fordi priserne er synlige i dette led.

- En afgørende forudsætning for eventuel afskaffelse af apoteksmonoplet er, at "forhandlere af veterinære lægemidler får forbud mod at forhandle andre varer end veterinære lægemidler eller tilsvarende", og at det desuden sikres, at dette princip ikke omgås af kreative selskabskonstruktioner.

- Men Landbrugsraadet går allerede ud fra, at dette princip er opgivet. I så fald kan veterinære lægemidler ved hjælp af årsrabatter og bonusser igen blive brugt som et instrument af for eksempel foderstofforretninger til at sikre sig andre og økonomisk betydeligt større kontrakter.

- Det vil sige, at rabatcirkusset - som ministeren jo vil til livs - kan fortsætte, men nu blot legaliseret, skriver Milan Zverina.