Abonnementsartikel

Statoil, erhvervsråd og landmænd bag et projekt i Kalundborg melder sig klar, hvis der vel at mærke er en fornuftig forretningsplan og en politisk afklaring

Der er masser af hvede på Vestsjælland, og landmændene håber igen at få en stor aftager efter lukningen af sukkerfabrikken i Kalundborg.

Det får de, hvis Statoil sammen med det lokale erhvervsråd og den regionale landboforening beslutter at bygge en bioethanolfabrik i forbindelse med Statoils olieraffinaderi i Kalundborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hveden på Sjælland er billigere end den jyske. Det hænger sammen med, at jorden får mindre animalsk gødning.

Hveden er derfor ikke velegnet til brødproduktion, men altså fortrinlig til eksempelvis biobenzin, fordi den har et højere stivelsesindhold.

Fleksibelt anlæg

Projektet i Kalundborg er skruet sådan sammen:

Der investeres cirka 750 millioner kroner.

En uoplyst mængde hvede købes af vestsjællandske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget er fra starten baseret på hvede, men skal opbygges fleksibelt og kan derfor uden større omkostninger ombygges til at producere ethanol fra cellulose.

125.000 liter bioethanol produceres årligt.

Anlægget bygges ved Statoils olieraffinaderi i Kalundborg, hvor der er både havn og jernbane.

Lad os komme i gang

- For at vi kan tage en beslutning om et anlæg, er det vigtigt at få afstukket rammerne for det fra politisk side. Vi skal kunne regne med en horisont på 10-15 år, men i dag aner vi ikke, om eller hvordan politikerne vil støtte bioethanol i Danmark, siger Søren Bjelka, Statoils informationschef.

- At energiministeren mener, vi skal vente til andengenerations-anlæg, kan der være flere meninger om. Vi siger: Lad os komme i gang nu, for teknologien er velkendt, vi fremmer miljøet, og vi kan imens forberede andengenerations-anlæggene, fortsætter Søren Bjelka.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at Kalundborg-projektet er et forstudie. Der er eksempelvis ikke taget stilling til, hvem der udover Statoil skal investere penge. Investorerne ønsker viden om rammerne, herunder de politiske, først.

- Vi har dog indsendt en VVM-ansøgning, for vi ved, at den slags tager tid, siger han.

Er det nødvendigt at få en politisk melding, for at beslutningen tages?

- Det vil jeg mene, siger informationschefen.

I kan vælge at eksportere bioethanolen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, hvis prisen er fornuftig, men det er også vigtigt, at der er efterspørgsel på hjemmemarkedet, understreger Søren Bjelka.