Abonnementsartikel
På Appennini-bjergenes skråninger i Toscana har Frescobaldi-familien gennem århundreder fremstillet vin. I dag gør familieforetagendet brug af de mest moderne dyrkningsmetoder inden for den del af landbruget, der hedder vinproduktion
I gennem århundreder har bønderne i Toscana plejet deres druer på skråningerne af regionens afrundede bjerge. Der er ikke sne på toppen af Appenninierne og ingen høje tinder, som vi kender det fra deres nordlige slægtninge, Alperne.
Den relativt lave højde på bjergene og det varme klima, gør dem til det ideelle sted for vindyrkning, hvilket da også afspejles i, at toscansk vin er kendt og drikkes over det meste af verden.
Blandt de mest traditionsrige vinproducenter i Toscana er familie-foretagendet Frescobaldi. Gennem 700 år og 30 generationer, har familien forfinet kunsten at dyrke vin og eksporterer i dag vin til det meste af Europa - heriblandt Danmark - USA og en række andre lande verden over.
Frescobaldi dyrker i alt 1.200 hektar vinmarker fordelt på ni ejendomme, hvoraf fem af dem ligger i Toscana. En af disse ejendomme er Castello Di Nipozzano.
Syv ton druer pr. hektar
Som navnet antyder, er ejendommen Castello Di Nipozzano ikke helt at sammenligne med en dansk landbrugsejendom i traditionel forstand. Det er nemlig et slot eller måske nærmere en borg.
Smukt beliggende på et plateau på en sydvendt skråning på et af de bløde bjerge i nærheden af kultur-metropolen Firenze rejser det gamle forsvarsværk sig under Cypres-træernes skygge.
Ejendommen er omgivet af marker med endeløse rækker af vinstokke og andre med lysegrønne oliventræer. Til trods for, at klimaet i Toscana på denne tid af året selv på halvdårlige dage overgår de fleste danske sommerdage, så kan man ved blot et enkelt blik på drueklaserne gennem varmedisen konstatere, at det endnu er forår.
Druerne er stadig mindre end ærter, og der er flere måneder til høst. Fra slottets indkørsel kan man ned over skrænterne se en særpræget, højmavet maskine kører frem og tilbage på en af vinmarkerne. Skrævende over de relativt høje vinstokke triller den forsigtigt af sted og klipper skud på de flittigt spirende planter, så der kommer mest mulig saft og kraft i de allerede eksisterende druer.
På Nipozzano driver man cirka 180 hektar vinmarker fordelt på bjergskråningerne i området mellem 200 og 400 meters højde over havet. Her dyrkes druesorterne Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, og Syrah.
90 procent af disse er til rødvinsproduktion. Vin der opbevares på egefade under svale forhold i slottets kælder.
Udbyttet på Nippozzano er omkring syv ton druer pr. hektar, hvilket svarer til knap 5.000 liter færdig vin. Ganger man tallet op med ejendommens 180 hektar - for ikke at nævne foretagendets øvrige 1.000 hektar - forstår man pludselig, at vinproduktionen er en omfattende affære.
Frescobaldi-organisationen omfatter cirka 500 medarbejdere i alt.
Planteværn online
En af hemmelighederne bag Frescobaldis vinproduktion ligger i plejen af druerne. Der er forskel på sorterne, og nogle er mere sårbare overfor parasitangreb, svamp og klimaændringer - og vejrforholdende i bjergegne kan som bekendt være ret omskiftelige.
Samtidig er der også forskel på truslerne mod druerne alt efter, hvilken højde de dyrkes i.
For at lette og effektivisere bekæmpelsen af de forskellige trusler mod druerne er Frescobaldi gået med i et nyt projekt til optimering af plantebeskyttelsen i vinmarkerne.
Projektet kaldes Vigneto Toscana Projekt og er opstået som et samarbejde mellem landbrugskemi-virksomheden BASF, bureauet ARSIA (Regional Agency for Development an Innovation in the Agricultural-Forestry Sector) og en række toscanske vinbønder.
Der er tale om et internet-baseret prognosesystem for skadedyr og vejrlig. Via et netværk af omkring 100 teknikere og 130 vejrstationer i Toscana bliver de nødvendige data indsamlet og fortolket.
Herefter bliver de relevante oplysninger gjort tilgængelige for brugerne på individuelt plan via en password-styret hjemmeside, der samtidig rådgiver om, hvilken behandlingsmetode - om nogen - der er brug for. Eksempelvis om der er behov for svampe eller skadedyrsbekæmpelse eller forebyggelse.
I et område, hvor der kan være store forskelle på klima og temperaturforhold fra vinmark til vinmark, er projektet individualiseret helt ned til den enkelte ejendom, hvilket er med til at optimere planteværns-indsatsen.
- Nøgleordet er, at det er individuelt tilpasset den enkelte landmand. Derfor er det også vigtigt, at brugerne via inputs hjælper til med den fortsatte udvikling af projektet, siger Alberto Ancora fra BASF, der er blandt de ansvarlige for projektet.
Der er på nuværende tidspunkt cirka 140 vinbønder med i projektet med i alt 8.000 hektar vinmarker, hvilket svarer til 13 procent af Toscanas vinproduktion. Målet for 2006 er at komme op på 10.000 hektar.
Perspektiver for andre afgrøder
Vigneto Toscana Projekt er indtil videre det eneste af sin slags, som BASF er involveret i. Men hos kemi-virksomheden forventer man sig meget af vinprojektet i Toscana og ser perspektiver for både andre afgrøder og lokaliteter.
- Vi undersøger hele Europa, men vi har endnu ikke taget nogen beslutninger. Vi forventer, at et lignende projekt kan benyttes andre steder og måske også til andre afgrøder på et tidspunkt, siger Klaus Welsch, der er direktør for BASFs europæiske afdeling.
Om en lignende ordning bliver aktuel i Danmark er således svært at sige. Her er der naturligvis heller ikke lige så store klima- og højdeforskelle, som i Appennini-bjergene.
For at illustrere de regionale forskelle: På Nipozzano-slottets vinmarker har man store problemer med sommerfuglelarver, som kræver parasitbekæmpelse adskillige gange om året. På en anden af Frescobaldis ejendomme, Pomino, der ligger blot 20 minutters kørsel derfra, er det slet ikke et tema.
Vinstokkene står her 700 meter over havets overflade altså 300 meter højere end på Nipozzano og her lever den pågældende sommerfugl simpelthen ikke.
Hvis man vil kigge nærmere på projektet, kan man besøge den hjemmeside, hvorfra de toscanske vinbønder henter deres oplysninger til optimering af produktionen. Den findes på følgende adresse: www.agroambiente.info.
Druerne er endnu meget små, og der er tydeligvis lang vej til den endelige vin. Disse druer bliver især truet af sommerfuglelarver, hvilket betyder, at der må parasitbekæmpes 8-10 gange om året.
Vinfade i lange baner. I kælderen på Nipozzano opbevares tidligere årgange af slottets vine på egefade under kølige forhold. Produktionen er på syv ton druer pr. hektar, hvilket svarer til knap 5.000 liter færdig vin. På Nipozzano dyrkes 180 hektar vinmarker.