Agrisem blev grundlagt i 1992 og er først og fremmest kendt for produktionen af Cultiplowe, som i en bølgebevægelse løsner jorden et godt stykket under normal pløjedybde. Efterhånden er der kommet andre redskaber til, og fra sidst i halvfemserne har et af hovedprodukterne fra Agrisem været tallerkenharver i forskellige udførelser.

Specielt de kompakte Disc-O-Mulch harver med to rækker parallelle tallerkner og en valse bagerst er blevet populære i systemer med pløjefri dyrkning. Men harverne kan selvfølgelig også anvendes til traditionel stubbearbejdning og såbedstilberedning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2004 er det Team Tolstrup ved Niels og Keld Tolstrup, der har stået for importen af de franske redskaber. Det er også her, vi har set den let brugte Disc-O-Mulch, der er en årgang 2003 og har en arbejdsbredde på fire meter.

Harven har parvis affjedring af tallerknerne og hydraulisk sammenfoldning til transport. Oprindelig blev den leveret som liftophængt model, men er for nylig ombygget til en halvbugseret model med et kraftigt træk og hjulchassis.

- En traktor på godt 100 hestekræfter kan fint trække harven. Men da den er forholdsvis lang og vejer omkring 3.800 kg, kniber det for de fleste traktorer i det segment at løfte harven. Derfor er harven blevet forsynet med et originalt træk fra Agrisem, som let monteres i redskabets trepunktsophæng, fortæller Niels Tolstrup.

- Et maskinværksted har konstrueret selve hjulophænget og monteret to hydraulikcylindre til at hæve harven, forklarer han.

Fra 2003 og fremad er tallerkenharverne fra Agrisem udstyret med individuel affjedring af tallerknerne. I modsætning til tallerknerne på den brugte harve og på konkurrerende harver kan tallerknerne på nyere Disc-O-Mulch harver undvige jordfaste sten både opad og til siderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den såkaldte 3D-affjedring er de enkelte tallerkener monteret på kraftige spiralfjedre, som absorberer de fleste stød fra jordfaste genstande.

En halv snes fabrikanter og importører tilbyder efterhånden kompakte tallerkenharver, som umiddelbart ligner hinanden, men som i praksis behandler jorden vidt forskellig. Nogle kører med forholdsvis flade tallerkner som flytter jorden sideværts, mens andre kører med meget hule tallerkner, som ud over den sideværts bearbejdning også kaster jorden opad.

Harverne fra Agrisem tilhører den sidste kategori, og den franske producent har ligefrem patenteret en plade, som stopper det opadgående jordflow. Når jorden rammer pladen, knuses de største knolde, og sammen med stub og planterester falder det tilbage på jorden i en homogen masse.

- Den specielle stilling på tallerknerne, hvor jorden skæres fri og kastes opad, bevirker, at harven ikke laver nogen bearbejdningssål, og er særdeles retningsstabil, siger Keld Tolstrup.

To Typer

Tallerknerne på den brugte harve har en diameter på 510 millimeter og oplejringen består af to lejer med en diameter på 60 millimeter. De nye modeller med 3D-affjedring er derimod opdelt i to produktlinier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Super-serien, minder i konstruktion om den brugte harve og har en meget kraftig og tung ramme, hvori der er monteret tallerkner med en diameter på 560 millimeter. Den mindre Best-serie har en lidt lettere ramme og kører med tallerkner, som har en diameter på 460 millimeter. Begge modeller har i dag lejer med en diameter på 80 millimeter, der ikke skal smøres.

- Kunderne efterspørger engangssmurte lejer, og med en speciel forsegling af lejerne er det lykkedes Agrisem at udvikle et system, som kan holde til det barske miljø.

- Men lige som på alle andre maskiner skal man selvfølgelig være forsigtig, når maskinen vaskes med højtryksrenser, og undgå at spule vand ind i lejerne, siger Keld Tolstrup.

- Den brugte harve har smørenipler ved alle lejer, og en speciel snegletætning forhindrer, at der kommer snavs ind til lejerne. Et par gange årligt, og altid efter at maskinen er vasket, smøres lejerne indtil fedtet kommer ud ved tætningen. Det sikrer, at der ikke er skidt og vand i lejet, og fedtet holder samtidig tætningen fleksibel, uddyber han.

Vægten skal ligge på tallerknerne

Den brugte harve er udstyret med en stavpakkevalse med en diameter på 520 millimeter. Valsen er forholdsvis åben, så fugtig jord let kan komme ud af valsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stillingen på tallerknerne og harvens vægt er parametre som har betydning for at holde en konstant arbejdsdybde. Når der købes ny - eller brugt harve, er det derfor vigtigt at få oplyst, hvor meget harven vejer.

- I den forbindelse bør man være opmærksom på, at en tung pakkevalse ikke umiddelbart har nogen betydning for harvens stabilitet, og derfor ikke skal regnes med i egenvægten, tilføjer Keld Tolstrup.

Den brugte harve er forsynet med udløb til såsæd og kan uden videre udbygges til såmaskine ved at anvende en frontmonteret korntank og montere en fordeler og slanger på harven.

Tekniske data Agrisem Disc-O-Mulch Super

Ophæng Bugseret

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde (meter) 4,00

Transportbredde (meter) 2,90

Antal tallerkner 32

Diameter på tallerkner (millimeter) 510

Diameter på pakkevalse (millimeter)520

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt cirka (kg) 5.000

Transporthjul 550/45-22,5