Abonnementsartikel
Den første ud af fem planlagte svineejendomme er ved at blive opført under dansk driftsledelse og med dansk knowhowUkrainer med erfaring fra dansk svineproduktion har fået en central rolle for en gruppe af danske investorer, der ønsker at etablere en svineproduktion i Ukraine
Peder Rom fra Thy tog midt i maj imod en flok danske svineproducenter på den Ukrainsk ejede svineejendom, Niva Pereyaslavschiny, beliggende 150 kilometer øst fra Kiev.
Tilfældigheder har gjort, at han nu befinder sig i Ukraine som driftsleder på denne ejendom.
Han har en baggrund i landbrug, men har også arbejdet som håndværker. Ligesom han har arbejdet i udlandet i flere omgange - senest i Ungarn.
Den direkte årsag er imidlertid Aco Funki, der har leveret det meste af inventaret og udstyret til ejendommen, som kontaktede ham for at høre, om han kunne være interesseret i at arbejde i Ukraine.
Niva I, som Peder Rom kalder den, er stadig under opførelse, men produktionen kommer til at omfatte en full-line produktion på 1.200 søer.
Sostaldene ligger i den ene ende af det 11.000 kvadratmeterstore bygningskompleks, mens slagtesvinene opfedes og køres til slagtning fra den anden ende.
So- og smågrisestaldene er færdige eller næsten færdige - de første polte er allerede leveret fra Danmark - mens der endnu mangler en del arbejde med slagtesvinestaldene.
Niva I ejes blandt andet af Alexandre Mostipan, en ukrainsk forretningsmand, der ligeledes er med til at fremvise ejendommen.
Ifølge budgettet kommer Niva I til at koste et to-ciftret millionbeløb - lidt billigere end hvad et tilsvarende projekt vil koste i Danmark.
Til selskabet hører i alt 9.000 hektar lejet jord i området.
Der er fra de lokale myndigheders side indhentet tilladelse til at opføre svineproduktioner på fem andre lokaliteter i området efter samme koncept som denne ejendom - men måske med 2.400 eller 3.600 søer
Selskabet råder også over en foderfabrik, der skal producere foderet til de fem ejendomme.
Skal klare lidt af hvert
Peder Rom er meget glad for jobbet på Niva I, som rummer mange udfordringer og gode muligheder for at få indflydelse på arbejdet.
Han mener dog, at man skal være af en bestemt støbning for at kunne klare det.
Og det er netop, hvad Peder Rom er. En personlighedstest har netop vist, at han er en opstartertype, en type der godt kan lide, at der sker noget nyt hele tiden.
Noget han i høj grad oplever på Niva I, hvor han styrer byggeprocessen uden at have tidligere erfaring.
Han fortæller, at man ikke må lade sig slå ud af, at tingene ikke lige kører efter en snor.
For faktisk er det sjældent, at det gør det.
Der har blandt andet været store problemer med den beton, der har været anvendt til at støbe gulv og spalter i byggeriet.
Han mener blandt andet, det skyldes, at betonen ikke er støbt rigtigt i stierne, og fordi der er granit i betonen, som gør, at den bliver meget hård, så hjørner og kanter nemmere knækker.
De har nu rettet op på støbeprocedurerne, ligesom de nu får leveret nogle bedre spalter fra det ukrainske betonstøberi.
Der har desuden manglet mange af inventardelene, når det blev leveret fra Danmark.
Ja, faktisk er det lige før, at den sidste sektion i de forskellige typer af stalde har været brugt til reservedele til de andre sektioner.
Noget han har været ret ærgerlig over og har medført, at han ikke altid har været lige stolt over at være dansker i Ukraine.
Han er efterhånden ved at få et godt samarbejde med de øvrige medarbejdere på ejendommen, men det har taget lidt tid at få dem op i tempo.
Med et smil fortæller han, at det hjalp gevaldigt, da han forklarede bygningsarbejderne, at han overvejede at ansætte flere til arbejdet, som de så skulle dele deres løn med.
Konceptet kan købes
Ejendommen skal opvarmes med gas, og Peder Rom oplyser, at det koster hvad der svarer til omkring 60 øre pr. liter olie.
Altså en ret billig opvarmning.
Han fortæller, at Alexandre Mostipan har mange gode kontakter til andre forretningsfolk og et godt forhold til myndighederne, hvilket heldigvis har gjort projektet en del nemmere på mange måder.
Mostipan er ligeledes fremme i skoen, når det drejer sig om at udvide forretningen, så indtjeningsmulighederne kan blive endnu større.
Peder Rom fortæller, at han har planer om at opføre et biogasanlæg på Niva I og et slagteri i nærheden af foderfabrikken.
I Ukraine er der ikke noget tilsvarende Daka til de døde dyr. Det problem skal derfor også løses i nær fremtid, inden produktionen kommer rigtigt op at stå.
I det hele taget er der mange problemer at tage stilling til i et job som det, Peder Rom har i Ukraine.
Men han synes, det både er sjovt og udfordrende.
Turen til Ukraine var arrangeret af Alltech.
I oktober måned sidste år havde Alltech Danmark en gruppe ukrainske svineproducenter og investorer på besøg i Danmark for at se på dansk svineproduktion, så nu var tiden kommet til et besøg den anden vej.
På rejsen rundt i Ukraine stødte de danske svineproducenter på ukraineren Yaroslav Kebal, der tidligere har arbejdet i Danmark hos Niels Jørgen Pedersen, Ringkøbing.
Han har derfor fået et godt indblik i dansk svineproduktion og hermed en forståelse for, hvordan en moderne svineproduktion kan planlægges og drives i Ukraine.
Sammen med Torben Grejsen, en sønderjysk svineproducent med et godt kendskab til Ukraine, har Yaroslav Kebal i de seneste par måneder intenst ledt efter egnet jord og bygninger til en full-line svineproduktion med et output på 50.000-60.000 slagtesvin om året.
Det er lykkedes dem at finde flere interessante projekter med eksisterende bygninger, så det gør det nemmere at komme i gang.
Problemet er imidlertid, at der skal være en vis afstand mellem svineproduktionen og den nærmeste by eller bebyggelse.
Ved en produktion på for eksempel 12.000 søer skal der være minimum to kilometer til nærmeste bebyggelse.
Han fortæller, at sådanne ejendomme er svære at finde.
Samtidig må det selvfølgelig heller ikke blive for dyrt at føre gas og elektricitet ud til ejendommen, ligesom der skal ligge et slagteri med ledig kapacitet i nærheden.
Yaroslav Kebal synes, det er et meget spændende projekt, han er blevet tilknyttet. Han håber, at han kan få et job på ejendommen, når projektet er blevet realiseret.
Han ser ingen større forhindringer i, at danskere og ukrainere kan samarbejde. Danskerne skal bare lige vænne sig til den ukrainske måde at gøre tingene på.
Torben Grejsen og han er kun blevet mødt af velvillige og positive repræsentanter for de lokale myndigheder, som vil strække sig langt for at tiltrække sig et større svineprojekt til deres område.
I starten af juni kommer de danske investorer endnu engang til Ukraine. En af disse er Henrik Munk, Thisted.
Denne gang vil investorerne blive præsenteret for de potentielle investeringsprojekter, han og Torben Grejsen har udvalgt.
Hvis alt går, som det skal - og et af de potentielle investeringsprojekter bliver valgt, vil projektet hermed blive skudt ind i næste fase, hvor lejekontrakter på jorden skal på plads, og hvor planlægningen af byggeriet/renoveringen så småt kan komme i gang.