Abonnementsartikel

Økologikongressen lægger hårdt ud med at diskutere, hvordan økologien i fremtiden skal fremmes og samtidig tage højde for en øget globalisering og handel over grænserne

I Danmark har økologien fremgang, men når man ser på økologien på verdensplan dukker der hele tiden nye udfordringer op. Verden bliver mindre. Globaliseringen og en øget handel over grænserne kræver nye tiltag og nye indfaldsvinkler til økologien.

Samtidig skal økologien nationalt leve op til det omgivende samfunds krav om sunde og sikre fødevarer, rent drikkevand, beskyttelse af naturen samt udvise omsorg for vores produktionsdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støtten fra EU i form af landdistriktsudviklingsprogrammet og et positivt syn på økologien er med til at give et skub fremad. Det var nogle af de emner og fremtidige muligheder økologerne diskuterede ved åbningen af Økologi kongressen 2006.

Østrig vil fremme økologien i EU

Som repræsentant for formanden for EU deltog Alois Posch, formand i afdelingen for miljøprogrammer og økologisk jordbrug i det østrigske landbrugsministerium.

Det halve år, hvor Østrig har haft formandskabet i EU, er der blevet gennemført en række initiativer inden for økologisk jordbrug. Det er gennemførelsen af disse, som Alois Posch stået i spidsen for.

Alois Posch er overbevist om, at kongressen kan bidrage med essentiel viden til den fremtidige udvikling af økologisk jordbrug.

- I Østrig har økologisk jordbrug spillet en vigtig rolle i den nationale landbrugspolitik. Blandt andet har Østrig gjort sig til talsmand for at fremme udviklingen af økologisk jordbrug også i EU, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alain Posch gør endvidere opmærksom på, at målet for Østrigs formandsperiode er at støtte den europæiske kommission i dens handlinger.

Østrig har indført miljøstøtte

- Som andre EU-lande prøver Østrig at gøre brug af aktionsplanen for økologisk jordbrug på den bedst mulige måde for at videreudvikle økologisk jordbrug, fortsætter han.

Her spiller blandt andet landdistriktsudviklingsprogrammet en central rolle. Endvidere er en del af landbrugsstøtten i Østrig blevet omlagt til miljøstøtte i stedet for.

Det er ikke sket i Danmark, men er blevet diskuteret meget. Blandt andet er Dansk Landbrug imod en sådan omlægning. Argumentet er, at det vil forringe Danmarks konkurrenceevne i EU, hvis vi går foran i denne debat.

Men der er stor forskel på, hvordan landbruget er i de enkelte EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Alois Posch går cirka 25 procent af budgettet til miljøstøtten i Østrig til økologiske bedrifter.

Han mener, at miljøstøtten netop er grunden til, at det er økologiske jordbrug, står for en stor del af at få gennemført de nationale mål om mere bæredygtighed, højere biodiversitet og gennemførelsen af Natura 2000.

Men også andre aktiviteter skal støtte økologisk jordbrug. Her tænker Alois Posch blandt andet på landistrikstsprogrammets initiativer vedrørende innovation, forarbejdning og markedsføring som bidrag til udvikling af landbruget.

Andre vigtige aspekter i Østrig er videreudvikling, støtte til investeringer, statslige relationer og effektiv selv-management fra de østrigske økologiske landmænds organisation BIO AUSTRIA.

- Udover støtte til landdistriktsudviklingen er også støtten til forskningen meget vigtig, ligesom den er i vores værtsland Danmark, afslutter Alois Posch sit oplæg på kongressen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nationale programmer til at støtte økologien

Knud Erik Sørensen, formanden for Økologisk Landsforening, fremhæver i sit indlæg de mange fordele, han mener, den økologiske driftsform har.

Blandt andet mener han, at økologien er det bedste redskab til at sikre et rent miljø, høj biodiversitet og en høj dyrevelfærd.

- Men økologisk jordbrug kan også bidrage til at beholde kulturelle og sociale aktiviteter i landdistrikterne, fortæller Knud Erik Sørensen.

Han fortsætter:

- Via det europæiske landdistriktsudviklingsprogram har medlemslandene fantastiske muligheder for at støtte økologisk jordbrug. For eksempel ved at udvikle nationale programmer, så de giver økologiske landmænd mulighed for at udnytte mulighederne støttet af de mange delemner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dermed bliver det muligt for landmændene at iværksætte nye aktiviteter, såsom at starte gårdbutikker, forfine produkter, etablere mere samarbejde mellem landmænd samt skabe en tættere kontakt mellem landmænd og forbrugere.

Så der er masser at tage fat på både for de økologiske landmænd men også for regeringen og toppen i landbruget.