Abonnementsartikel

Det bliver et chok for verden, når den opdager, at prisen på hvede vil stige til det dobbelte på grund af den hastigt stigende produktion af bio-ethanol, siger amerikansk analytiker til Maskinbladet.

Den anerkendte amerikanske analytiker, Dr. Lester Brown, forventer, at hvedeprisen fordobles i løbet af ganske kort tid. Til Maskinbladet, siger Lester Brown, der er leder af Earth Policy Institute, Washington DC, at det bliver et chok for verden, når den opdager, at prisen på hvede vil stige til det dobbelte i løbet af det næste års tid.

Baggrunden for denne voldsomme profeti er ifølge Lester Brown den store og meget hurtigt voksende produktion af bio-ethanol i blandt andet USA og Brasilien.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig advarer Lester Brown mod at undervurdere, hvad satsningen på alternativ energi i USA vil komme til at betyde i fremtiden, for når først USA beslutter sig for at gøre noget ved tingene, så sker der noget.

- Hvis blot halvdelen af den amerikanske hvede bliver brugt til ethanol, så forsvinder der hvede fra verdensmarkedet fra den ene dag til den anden svarende til Canadas årlige produktion, siger Lester Brown til Maskinbladet.

Som eksempel på prismekanismerne henviser Lester Brown til prisen på råsukker, som for et år siden lå stabilt på 200 dollars pr. ton – nu er prisen over 400 dollars pr. ton.

Stigende kornpriser i USA kan blive en fordel for dansk svineproduktion

I Danmark er der enighed om, at den stigende produktion af energi på basis af majs, korn og oliefrø vil få indflydelse på foderpriserne. Men hvor meget prisen vil stige, er der mindre enighed om.

Markedsanalytiker Karsten Flemin, Danish Meat Association, tror ikke på en fordobling, blandt andet, fordi hvedefutures ikke udviser sådanne stigninger på nuværende tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sker det alligevel, vil prisen på svinekød følge efter, siger Karsten Flemin.

Karsten Flemin peger på, at en voldsom stigende kornpris i USA kan blive til fordel for dansk svineproduktion.

- Bliver der tale om prisstigninger på korn, der slår hårdere igennem i USA og Canada end i Danmark, som udviklingen i futurespriserne for tiden illustrerer, så vil vi stå stærkere i konkurrencen, siger Karsten Flemin til Maskinbladet.