Abonnementsartikel

Grønt Center, der er et viden- og erhvervsudviklingscenter har taget initiativ til en webportal, som skal gøre det lettere for iværksættere på landet at få gode idéer ført ud i livet

Hvordan kommer jeg i gang med at producere økologisk jordbærmarmelade, som farmor lavede den, og eksportere den i store mængder til hele eller store dele af Europa?

Har du ofte stillet dig selv dette spørgsmål – måske ikke lige med jordbærmarmelade som eksempel – eller funderet over lignende problemstilling i forbindelse med en brandgod idé?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så er der ikke længere grund til at lade sig bremse af uigennemsigtige juridiske regler, bekymringer om finansieringsmuligheder og andre barrierer. Viden- og erhvervsudviklingscenteret, Grønt Center på Lolland har nemlig oprettet en portal for landdistrikternes potentielle iværksættere.

Her kan man få svar på mange af de spørgsmål, der melder sig, når idéen til den ene eller den anden nicheproduktion skal føres ud i livet.

- Målgruppen er landmænd, der gerne vil i gang med en anden produktion eller produktudvikle den nuværende, samt andre iværksættere på landet, siger Lis Andresen, der er laboratorieleder og kemiingeniør hos Grønt Center og samtidig webmaster for portalen.

Samling af oplysninger

Portalen hedder www.vaekstpaalandet.dk og er blevet til ved hjælp af støttekroner fra Erhvervs- og Byggestyrelsen samt Fødevareministeriet. Blandt partnerne i projektet kan nævnes Danmarks Jordbrugsforskning, Dansk Kernefrugt, DLF Trifolium, Landscentret og Østdansk Turisme.

Desuden er en lang række virksomheder og eksperter på alverdens områder tilknyttet portalen og er klar med hjælp og rådgivning til brugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Idéen til portalen kom fra Grønt Center, der gerne ville hjælpe iværksættere igennem det, der for nogen kan virke som en jungle af regler og procedurer i forbindelse med oprettelsen af egen fødevarevirksomhed eller aktiviteter i landdistrikterne.

- Idéen opstod her hos os for halvandet år siden. Baggrunden var, at vi kunne se, at hvis man som lille producent ville i gang med noget nyt, så skulle man lede utroligt længe og mange steder for at finde de relevante informationer. Vi ville prøve at lave en portal, der samler alle oplysningerne ét sted, siger Lis Andresen.

Efter at have brugt et halvt års tid på først at søge midler til projektet og yderligere et halvt år på at udvikle portalen, gik www.vaekstpaalandet.dk i luften i begyndelsen af dette forår.

Skal videreudvikles

På nuværende tidspunkt består siden af seks hovedtemaer: ”Food”, ”Nonfood”, ”Liv på landet”, ”Anden produktion”, ”Generelt” og ”Godt i gang”. Under de forskellige sider finder man artikler om diverse emner, links til relevante rådgivere, samt eksempler på iværksættervirksomheder, der allerede er komme i gang, og som kan bruges til inspiration.

Har man for eksempel mod på at prøve kræfter med hjorteopdræt eller gårdbutik, finder man blot den relevante hovedside, og så er man allerede godt på vej til at blive klogere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omkring 20 virksomheder er repræsenteret på portalen samt som nævnt en række eksperter på forskellige områder, men det er meningen, at siden skal vokse sig større og blive endnu mere informativ i takt med, at brugerne kommer med inputs.

- Jo mere den bruges, jo mere kommer der ind på den af oplysninger. Vi skal se behovene, og den skal først rigtig til at leve nu, siger Lis Andresen og fortsætter:

- Det kan være, at nogen kommer ind på siden og melder tilbage, at de ikke kunne finde, hvad de søgte, og så vil vi se, om det kan lade sig gøre at finde oplysninger til hjemmesiden om netop det område og får det lagt på. Det kan også være, at nogen eksperter henvender sig og gerne vil være med på portalen. Det er ny viden og nye eksperter, der hele tiden gerne skulle komme til, siger hun.

På nuværende tidspunkt er portalen dog ikke blevet udbygget siden opstarten, da man først gerne lige vil se, hvordan den fungerer i sin nuværende form.

- Vi tager det op til efteråret og evaluerer og revurderer for at se, om der skal nogle nye ting ind på siden, og om der eventuelt er noget, som skal ud. Herefter er det meningen, at det skal være en løbende proces, men her i begyndelsen vil vi lige give den tid til at komme i gang, før vi ændrer noget, siger Lis Andresen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over egentlig fødevareproduktion og salg kan der via portalen også hentes hjælp til andre aktiviteter så som tiltag inden for eksempelvis turisme-området.