Abonnementsartikel
Kombimaskine fra CMN Maskintec er blandt de maskiner, der giver mening til begrebet Reduceret jordbearbejdning
Hvis man vil spare arbejdsgange i forbindelse med etablering af vinterafgrøder, er det svært at komme uden om en eller anden form for kombimaskine, der kan klare mere end én ting ad gangen.
Den thyholmske maskinproducent, CMN Maskintec, har et bud på en sådan.
CMN Stub-seeder blev lanceret på det danske marked sidste år og er med sin kombination af stubharve og såmaskine en god mulighed for at føre de ædle tanker om reduceret jordbearbejdning ud i livet.
Stud-seeder er lavet til direkte såning enten på stub eller pløjet jord. Selve stubharven er en tandharve med vandrette vingeskær, som bliver efterfulgt af stjerneruller og en hydraulisk langfingerharve, der både jævner og nedmulder halm og stubrester. Harvens arbejdsdybde styres ved hjælp af den hydrauliske rørpakkervalse og hjulene.
Claus Nyggard, der er indehaver af CMN Maskintec, mener, at tandharvens vingeskær er en fordel på flere fronter:
- Vingeskærene sidder vandret, hvilket giver en 100 procents gennemskæring. Det betyder samtidig også, at den kun arbejder i det lag af jorden, som den er indstillet til.
- Derved mulder den ikke jord op eller begraver organisk materiale for dybt. Kommer det for langt ned, så rådner det jo bare, og man får ikke den ønskede omsætning, siger Claus Nygård.
Med den pneumatiske såmaskine monteret får man samtidig muligheden for at anvende samme maskine både til stubbearbejdning og såning i samme arbejdsgang.
Sår i bånd
Stub-seeder er i standard udgaven lavet til at så korn eller større kerner, men kan også monteres med ekstraudstyr, så den kan bruges til mindre frø.
Såmaskinen sår kornet ud under hvert vingeskær i to bånd af cirka 10 centimeters bredde i stedet for deciderede rækker.
- Det giver den enkelte plante bedre plads til at buske sig, når de ikke står i rækker, siger Claus Nyggard.
Ifølge ham betyder det også, at der kan spares på udsædsmængden.
- Man kan klare sig med mindre udsæd. Det er et sted mellem 10 og 40 procent sparet i udsædsmængde alt efter hvor meget, man plejer at bruge. Der er selvfølgelig forskel på, om man normalt bruger 150 eller 200 kg pr. hektar, siger Claus Nygård.
Han har selv sået sin byg med 120 kg pr. hektar.
Der er indtil videre solgt cirka 15 maskiner, og efter interessen på AgriMark at dømme ser producenten lyst på fremtiden for Stub-seeder. Han er dog opmærksom på, at der ligger en vis barriere i mange landmænds tankegang i forhold til at skulle så med en stubharve.
- Det der med at starte med at så med en stubharve virker lidt voldsomt på nogen, men det er bare om at begynde at tænke lidt anderledes, siger Claus Nygård.
Fås i to bredder
Stub-seeder kan fås i både en tre- og fire meters udgave, hvoraf den største kræver en traktor med omkring 160 hestekræfter. Desuden kan den monteres med enten en 500- eller en 1.280 liters såkasse. Som noget nyt kan den nu også fås med en frontmonteret såkasse.
Maskinen køres ved 14-15 kilometer i timen og kan gå helt ned i 14 centimeters arbejdsdybde.
Prisen for Stub-seeder varierer en del alt efter hvilken konfiguration, man ønsker. Prisen for selve harven ligger mellem 75.000 og 110.000 kroner afhængig af hvilket tandsystem, der vælges, og om den skal være med valse og afretter.
Så-delen koster mellem 75.000 og 80.000 kroner.
Stub-seeder er født ud af CMN Maskintecs Kvik-killer harve, som er lavet til økologiske landmænd, og den har været under udvikling gennem cirka tre år. Næste trin bliver at producere en tredje størrelse ud over de to nuværende.
- På et tidspunkt skal vi op i en seks meter model, men så skal den også være bugseret, siger Claus Nygård.
Hvor lang tid, der går, før den store model kommer på markedet, kan han imidlertid ikke sige noget om.