Find en lokalitet, hvor folk ankommer på cykel, og man vil samme sted finde et parkeringsproblem. Banegårde, busstationer, skoler, universiteter er meget ofte plaget af et virvar af cykler, som ikke alle er parkeret lige hensigtsmæssigt. "Pladsproblemer", lyder forklaringen gerne, og den udfordring har Inventarrum taget op.

Firmaet har inventar til det offentlige rum som sit omdrejningspunkt, og de udvikler i samarbejde med arkitekter og tegnestuer inventar til byrum og parkmiljøer. Eksempelvis bænke, borde, affaldsstativer, pullerter og cykelstativer og -overdækning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På den netop overståede Have & Landskabsudstilling præsenterede Inventarrum et cykelstativ i to etager. Det er udviklet af det hollandske designfirma Jan Kuipers Nunspeets, hvis produkter Inventarrum forhandler i hele Skandinavien.

Tanken bag stativet er ganske enkelt at få plads til flere cykler på den begrænsede plads, som en cykelparkering reelt altid viser sig at være. Når grundarealet ikke kan påvirkes, må man naturligvis tænke i højden.

Optima Rack hedder stativet, som er udført i galvaniseret stål. Alt er boltet sammen, så selve monteringen kan købere også selv stå for, hvis de har mod på det.

- Man behøver ikke være fagmand for at opføre det. Har man en svensknøgle og et vaterpas, kan man gøre det, understreger Torben Gundsø fra Inventarrum.

Gascylinder hjælper

For at parkere sin cykel i Optima Rack skubbes cyklen ind i et af de nederste holdere. Ingen dikkedarer der. Ønsker man i steder for sin cykel op i højere luftlag, trækker man i en bøjle, hvorved den øverste parkeringsskinne kommer mod en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den bukker ned, og så er det bare at løfte cyklen op. Herefter løftes skinnen op med førnævnte håndtag, og er stativet nivelleret korrekt, glider cyklen let op og på plads. Det er kun ved løftet op ved parkering og ved udtrækket, når den skal afhentes igen, at der er behov for lidt muskelarbejde. Belastningen er takket være en gascylinder reduceret til 15 kilo, når den er tungest.

- Gascylinderen er skjult i konstruktionen, så den er ikke udsat for vejret og hærværk, siger Torben Gundsø.

125.000 i Holland

Herhjemme er S-togsstationen Svanemøllen ved København allerede blevet forsynet med stativer til 120 cykler i løbet af denne sommer, og det har skabt orden i parkeringsforhold, som ellers kan betegnes som kaos.

Konceptet med parkering i flere etager er som sådan ikke nyt, men Optima Rack er alligevel nytænkning.

- På de gamle modeller skulle cyklisten løfte sin cykel op med egen kraft, og det var der ingen der gjorde - slet ikke hvis den var våd og snavset, siger Torben Gundsø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optima Rack kan leveres som både enkelt og dobbelt stativ. I Holland er stativerne på nuværende tidspunkt hjem for 125.000 cykler, og Inventarrum forventer meget at det nye produkt i Danmark.

- Interessen og behovet er til stede, så vi er meget positive, siger Torben Gundsø.