Abonnementsartikel

Mejeriforeningen oplyser, at de nye lande mod forventning kun i begrænset omfang har benyttet sig af muligheden for at sælge smør og skummetmælkspulver til EU's interventionslagre.

Det viser EU Kommissionens netop offentliggjorte interventionsrapport for 2005.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De nye medlemslande har kun i begrænset omfang benyttet sig af muligheden for at sælge til interventionslagre for at undgå for stort udbud på det europæiske marked.

Det var ellers forventet forud for de nye landes optagelse i EU, at interventionsbudgettet ville blive overskredet.

Ifølge chefkonsulent i Mejeriforeningen, Kristian Svendsen, er der flere forklaringer:

- De fleste af de nye EU-lande har meget restriktive mælkekvoter og en mælkepris, der i EU-sammenhæng er attraktiv. Det betyder, at næsten hele deres produktion har kunnet afsættes på markedet. Det er især Polen, der indtil videre har benyttet sig af muligheden for at sælge smør til intervention.

Det er stadigvæk Irland, Spanien og Italien der topper hitlisten for intervention af smør i 2005, hvor de stod for 87 procent af interventionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den statistik holder også i indeværende år, viser de foreløbige tal for 2006.

Ud over intervention giver EU også støtte til afsætning af smør til bageri- og iscremeproduktion og til afsætning af skummetmælkspulver til foder.

Her er det traditionelt nogle enkelte producenter i blandt andet Tyskland, Holland og Frankrig, der er specialiseret i forarbejdning af produkterne.

Råvarerne får de dels ved at købe billigt fra interventionslageret, men også store mængder støttes direkte fra markedet, hvor råvarerne også hentes fra andre EU-lande, blandt andet Danmark og nogle af de nye medlemslande.