Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen åbner op for fjerkræ i det fri efter den 30. juni. Denne melding kommer fra styrelsen, som vurderer, at der nu kan lempes på de strenge restriktioner, som følger af at der i den seneste måned ikke er fundet fugleinfluenza, samtidig med at forårets fugletræk er ovre.

- Da vi i Danmark fandt fugleinfluenza i vilde fugle besluttede vi, at både erhvervsfjerkræ og hobbyfjerkræ skulle holdes inde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har vist sig, at der rent faktisk har været god grund til at anlægge dette forsigtighedsprincip, eftersom vores hidtil eneste udbrud af fugleinfluenza skete i en hobbybesætning, hvor fjerkræet ikke havde været overdækket. Men nu er forårets fugletræk ovre, og såfremt vi ikke finder nye smittede fugle, kan dyrene snart komme udenfor igen, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Beslutningen betyder, at zonerne efter udbruddet af fugleinfluenza på Fyn ophæves, og Fødevarestyrelsen har iværksat en udvidet undersøgelse for forekomst af H5N1-fugleinfluenza i vilde fugle i det nordøstlige Fyn.

- Når vi nu lemper reglerne, betyder det ikke, at man bare skal lade som ingenting og lade fjerkræet fare omkring. Har du fjerkræ, opfordrer vi til, at man søger at hindre at bringe eventuel smitte ind til dine dyr, siger Preben Willeborg, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- Det er meget enkelt: skift eller vask fodtøj, hvis du har været ude i naturen og bagefter skal ind til dine høns - og sørg for at fodre og vande under tag. Så sent som 3. juni opstod udbrud af H5N1 i en ungarsk gåsebesætning i et område, der havde været fri for smitte siden den 13. marts.

- Det viser, at der er god grund til stadig at forebygge smitte, og vi nok må indse, at fugleinfluenzaen vil komme tilbage igen på et senere tidspunkt, fortsætter Preben Willeberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglerne for fjerkræ- og fuglehold efter 30. juni 2006 ser således ud:

· Fjerkræ må lukkes ud

· Dyrene skal fodres og vandes under tag (for at begrænse kontakten til vilde fugle)

· Brevdueflyvninger kan tillades, også fra udlandet forudsat disse lande accepterer flyvningerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

· Udstillinger, samlinger og markeder vil blive tilladt under forudsætning af, at der ikke sker sammenblanding af høns og ænder og gæs.