Abonnementsartikel

Fødevareregion Nord har lukket en nordjysk erhvervsbesætning med vildopdræt af ænder, der viste sig at have fugleinfluenza af typen H5. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det drejer sig dog om en mindre alvorlig lavpatogen influenzatype og altså ikke den frygtede H5N1. Alligevel aflives dyrene, da den lavpatogene type kan udvikle sig til den alvorlige højtpatogene sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er oprettet en spærrezone på én kilometer omkring den ramte besætning, hvor der gælder særlige restriktioner for færdsel med levende fjerkræ og produkter. Zonen er afmærket af politiet.

- Inden for spærrezonen er det forbudt at afholde markeder og skuer, ligesom det er forbudt at udsætte fjervildt. Der er ikke indført krav om overdækning af fjerkræ, men det vil løbende blive vurderet, om der opstår behov for yderligere restriktioner som følge af udbruddet, skriver Fødevarestyrelsen.

Smitten hos ænderne er opdaget i forbindelse med rutinemæssige overvågningsprøver som et led i den danske handlingsplan mod fugleinfluenza. Samme type influenza er tidligere fundet ved lignende prøver, senest ved Tommerup i begyndelsen af juni, hvor 20.000 gråællinger og gæs blev aflivet.

Fødevarestyrelsen anser det som sandsynligt, at der vil komme flere fund.