Abonnementsartikel

Varmebehandlet rapsskrå, diverse pelleterede blandinger og byg tilsat forskellige former for fedtsyrer. Det er det foder, som køer ville vælge, hvis de selv kunne bestemme.

Sådan lyder konklusionen på en svensk undersøgelse, der har haft til formål at undersøge, hvilke fodermidler og –former, der er specielt velegnet til at lokke køerne – i dette tilfælde til flittig brug af de automatiske malkesystemer (AMS).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konklusionerne i undersøgelsen viser, at:

* ædelysten var størst, når der blev serveret pelleteret foder, varmebehandlet rapsskrå, byg tilsat 10 procent rapsoliefedtsyrer, byg tilsat 10 procent palmeoliefedtsyrer samt byg tilsat 10 procent glycerol.

* der var ringe ædelyst til palmekage.

* der var en klar præference for pelleteret foder i forhold til formalet byg, men der var ikke forskel på ædelysten til de tre pelleterede blandinger, der var med i undersøgelsen.

Undersøgelsen vil næppe ændre på køernes menukort, for konklusionen er også, at det vil være vanskeligt at producere et foder til kvæg, som er mere attraktiv end de sædvanlige pelleterede kraftfoderblandinger, som de allerede får.