Der er global mangel på økologisk kød. Det viser en undersøgelse foretaget af Organic Monitor, skriver Meatnews.

Størst mangel på økologisk kød ses i Nordamerika, hvor forsyningen ikke har kunnet holde trit med efterspørgslen, siden USDA (U.S. Department of Agriculture) i 2002 indførte det nationale økologi-program (NOP).

Importen af økologisk kød er fordoblet alene i 2005, og det er overvejende Latinamerika, Australien, New Zeeland og Canada, der har stået for eksporten.

Også i Vesteuropa melder flere lande om mangelsituation, og overalt i Europa berettes om stigende priser på økologisk svine- og oksekød.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Danish Crown, som er Europas største producent af økologisk kød, har således hævet priserne med 36 procent i forhold til sidste år.

På baggrund af den høje efterspørgsel har Sainsbury’s og Tesco tilbudt producenter faste garanterede priser for perioder af fem år. Men selv om initiativet er blevet accepteret af de økologiske landmænd, vil den indenlandske produktion fortsat være lav, og import af økologisk kød vil fortsat spille en vigtig rolle i forsyningen af det engelske marked.

I lande som Brasilien og Australien får eksportorienterede kødvirksomheder stigende betydning – Fribol i Brasilien forventer således at tredoble sin eksport af økologisk oksekød i år, og på grund af den globale efterpørgsel ses nye økologiske producenter i lande som Chile og Nicaragua.

Der forventes en fortsat mangelsituation på økologisk kød, dels på grund af den fortsat stigende efterspørgsel, dels på grund af den tid, det tager at omlægge til økologiske produktion.

Den økologiske undersøgelse afdækker også, at det – selv med eksport – kan blive svært at dække efterspørgselsunderskuddet, fordi der gælder forskellige økologi-krav i forskellige lande.

Selvom liberaliseringen af verdenshandlen kan fjerne toldbarrierer, vil de økologiske standarder være den største hindring for fri handel med økologiske varer.