Abonnementsartikel

Hos Jan Guldhammer er det vogne, der står i højsædet - Guldhammer Engineering fremstiller korn-, entreprenør- og halmvogne, og der er rift om de jyske produkter

Hos Guldhammer Engineering er der mere end travlt til dette års høst. Jan Guldhammer, der står i spidsen for smedevirksomheden med de fem ansatte, tegner, udvikler og konstruerer nemlig korn-, entreprenør- og halmvogne til landbrugs- og entreprenørbranchen.

Aksler, olieslanger og mindre komponenter købes hjem. Men ellers bukkes, skæres og svejses hele vognen af Guldhammer Engineering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk har den lille virksomhed så stor succes med vognene, at det kniber med at følge med efterspørgslen på Guldhammers produkter - det på trods af, at der er blev taget nye og større lokaler i brug for knap tre måneder siden, og at virksomheden er gået fra at være en enkelmandsvirksomhed til at beskæftige fem ansatte.

Vogne efter ordrer

Som hovedregel produceres alle vogne efter ordre. Sjældent vil to kunder nemlig have den samme vogn og i den samme farve, og alsidigheden i det lille firma gør, at en kunde stort set kan få en vogn med det udstyr og med de ekstra faciliteter, han eller hun ønsker.

- Vi laver kornvogne med ladkapaciteter på 15, 16, 17 og 22 kubikmeter og entreprenørvogne på 12, 15, 16 og 18 ton. Vi har nogle standardtegninger, som vi følger, og derudover kan en kunde få lavet forbedringer eller andre små finurligheder, hvis han ønsker det, fortæller Jan Guldhammer om vognene.

Halmvognene fås også i flere størrelser, og til den forestående høst har han en færdig vogn klar til salg. For som han siger, så er der altid en halmvogn et eller andet sted, der bryder sammen, når presset er størst.

I det hele taget ligger Jan Guldhammer meget vægt på fleksibilitet, og i kraft af sin uddannelse som maskintekniker og et tidligere job som tegner på en virksomhed, tegner han selv alle konstruktionerne - og nye ideer og specialopgaver kan der sagtens være plads til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet er det blevet til bådtrailere, rustfrie vandski hop og chassiser til gyllevogne, og smedevirksomheden kører også ud i byen og laver arbejde, hvis en opgave melder sig.

Startede med kornvogn

Guldhammer Engineering startede i 2001, hvor Jan Guldhammer tegnede en kornvogn og en halmvogn for at vise, hvad han kunne.

- Det gik så godt, at vognene var solgt, inden de var produceret, fortæller han.

Indtil for tre måneder siden var det også Jan Guldhammer, der selv tog sig af alt arbejdet. På privatadressen var en længe på 400 kvadratmeter indrettet til værksted. Nu er produktionen flyttet til nye bygninger på 1.200 kvadratmeter.

- Sidste år måtte jeg sige nej til nogle ordrer, og det er aldrig sjovt. Derfor måtte jeg finde ud af en løsning, så jeg kunne følge med efterspørglsen, forklarer han om grunden for den nylige adresseændring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter tre måneder er det lige før de nye produktionsbygninger igen er for små, tilføjer han med et smil, men erkender dog, at det kun er indtil der er kommer helt styr på de mange nye opgaver.

- Der er klart, at der er nogle ting, som skal køres ind. Når man pludselig går fra én til fem mand, nye produktionslokaler og skal have sat folk ind i tingene, så kræver det lidt tid. Men på sigt er tre til fire mand plus mig selv en passende størrelse, kommenterer han.

Jan Guldhammer sælger vognene gennem sin egen hjemmeside og på Maskinbladet Online, hvor der er billeder af de forskellige vogne.

Det tager minimum 14 dage at lave en vogn, og er man uden kornvogn til den kommende høst, gælder det om at komme ud af starthullerne. På nuværende tidspunkt er der nemlig seks til syv ugers leveringstid på de eftertragtede vogne.