Abonnementsartikel
Danmarks skrappe gødnings- og pesticidpolitik over for landmændene skader kornet, hjælper ukrudtet og tvinger danske landmænd til at importere korn fra Tyskland, hvor man må gøde langt mere, mener Henrik Høeg, viceformand i Dansk Landbrug, ifølge altinget.dk.
Han mener, at dette skader landbruget og ikke er til gavn for miljøet.
- Dansk planteavl er sat på halv kraft, og de sidste 10 år er vores udbytte på markerne ikke steget. Jeg vil påstå, at årsagen for en stor del skyldes de skrappe regler for tildeling af gødning og pesticider, som vi har her i Danmark, siger han.
- At miljøet skal beskyttes er indiskutabelt. Men det er også indiskutabelt, at de stramme danske miljøregler er blevet en spændetrøje for et stort eksporterhverv, som lever i et globalt marked, fortsætter Henrik Høeg.
Store problemer
Han finder det betænkeligt, at danske landmænd ikke må tilføre planterne det kvælstof, de skal bruge for at blive stærke og proteinfyldte, og at landmændene desuden har problemer med at fjerne ukrudt.
- Korn, som skal bruges til foder, skal have et højt proteinindhold. Og det har det danske korn ikke, da det ikke har fået gødning nok. Derfor er danske svineproducenter nødt til at indkøbe ekstra af det proteinholdige korn, der normalt importeres fra udlandet, eksempelvis fra Tyskland.
- Det vil sige, at de køber korn, som er dyrket efter metoder, som ikke er tilladt i Danmark - korn som derfor har en højere pris end det danske, påpeger han.
Henrik Høeg taler om en ond cirkel, hvor planter, som får for lidt gødning og dermed for lidt næring, bliver svækket, så de ikke så let kan modstå angreb fra ukrudt, svampe og insekter.
- Det betyder, at vi er nødt til at beskytte planterne mere med pesticider for at kunne sikre et udbytte på markerne og en god kvalitet af produkterne.
- Blandt andet derfor har vi nu store problemer med at få reduceret pesticidanvendelsen i forhold til de politiske målsætninger, som er fastsat, siger Henrik Høeg.
- Dansk landbrugs forbrug af pesticider og gødning ligger langt under det gennemsnitlige forbrug i det øvrige Europa. Det er måske en gevinst for miljøet - men skidt for produktionen.
- Der er ikke nogen nem løsning på problemet. Men første skridt kunne være en erkendelse af, at de danske særregler på miljøområdet i realiteten isolerer danske landmænd i det fælles EU-marked, siger Henrik Høeg.