Abonnementsartikel

Italienske Merlo producerer teleskoplæssere med lift og PTO, så arbejde i marken også kan udføres

Skal teleskoplæsseren have flere timer på bagen - så er en Merlo måske lige sagen. Så enkelt kan det siges om italienske Merlos teleskoplæssere ved navn Multifarmer.

Multifarmeren er blot en af flere modeller fra Merlo. Men specielt for multifarmer-modellen er, at den er udstyret med lift og PTO. Derved kan maskinen afløse traktoren i marken - eksempelvis i perioder med spidsbelastning eller blot som en ekstra handy traktor med firehjulsstyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Merlo Multifarmer kan fås i to forskellige versioner, hvor længden på bommen adskiller de to typer. Model 30.6 når op i seks meters højde, mens model 30.9 rækker 8,55 meter.

Begge modeller har firecylindrede Deutz-motorer på 115 hestekræfter og er udstyret med PTO, der både kan køre 540 og 1.000 omdrejninger pr. minut.

Det er også muligt at udstyre teleskoplæsserne med frontmonteret PTO, ligesom affjedring af teleskoparmen også kan monteres som ekstraudstyr. Liftkapaciteten er på 4.300 kg for begge modeller

Satser på kvalitet

Chr. Nielsen Tingheden A/S er importør af de grønne multimaskiner. Siden 2002 har firmaet solgt Merlo teleskoplæssere.

- Vi har omkring 30 maskiner ude at køre med lift, og flere af disse laver deciderede opgaver i marken, fortæller Kjeld Nielsen, direktør hos Chr. Nielsen Tingheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, der sætter begrænsningen på maskinen under markarbejde, er liftkapaciteten på de 4.300 kg. Motoren er stærk nok til at udføre arbejdet, og med den hydrostatiske transmission kan man nemt tilpasse kørehastigheden via kørerpedalen, forklarer han.

Via transmissionen er det også muligt at indstille fremkørselshastigheden upåvirket af motoromdrejningerne. Maksimumhastighed er 40 kilometer i timen.

Sidehæld udlignes

Merlos grønne læssere fås også i en anden udgave ved navn Turbofarmer. Serien er ikke udstyret med lift. I stedet kan den fås i to modeller på henholdsvis 102 og 140 hestekræfter samt bomtyper med en maksimal højde på 7,0 og 9,5 meter.

Desuden kan Turbofarmer-modellerne udstyres med Frame levelling eller Boom sideshift.

Førstnævnte er en funktion, hvor forakslen via hydraulik kan tilpasse sig underlaget, så teleskoparmen holdes 100 procent vandret. Boom sideshift giver føreren mulighed for at svinge bommen sideværts med 26,5 centimeter i hver retning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På nuværende tidspunkt har vi flest modeller af Turbofarmer på 140 hestekræfter og en syv meter bom ude at køre. Men der er bestemt potentiale i Multifarmeren, fastslår Kjeld Nielsen.

Chr. Nielsen Tingheden sælger foruden teleskoplæssere også reservedele til flere mærker af mejetærskere. Virksomheden er blandt andet autoriseret importør af reservedele til Laverda-mejetærskere.