Abonnementsartikel
Stalosan har rundet de første 40 år i bedre form end nogensinde eksporteres til 72 lande.
Frisk luft ethvert menneske ved, hvad det betyder. Brug Stalosan i stalden så ved grisene det også.
Sådan lød det markante reklamebudskab i 1966, da landmændene skulle gøres opmærksom på det nye tør-desinfektionsmiddel, som Køge Stormølle havde sendt i handlen.
Det kunne anvendes til desinfektion i staldene, uden at det var nødvendigt at tømme stierne for dyr. De danske landmænd tog det nye produkt til sig, og hurtigt rygtedes det også uden for landets grænser, at Stalosan var et effektivt middel. I dag afsættes produktet på 72 markeder fra Japan til Chile og fra Sydafrika til Canada. Sågar fra Grønland er der sendt bud efter Stalosan.
Et dansk industrieventyr
Det er nu 40 år siden, og Stalosan er et dansk industrieventyr.
Det var den sjællandske dyrlæge Knud Løje, der opfandt Stalosan, og Stormøllen i Køge var straks interesseret, da den fik tilbudt produktet mod en licensbetaling. Det viste sig at være en overordentlig fornuftig disposition, som ejeren af Stormøllen, David van Wyhe, traf.
Stalosan udgør nu 75 procent af Stormøllens omsætning, og 90 procent af den producerede mængde Stalosan sælges uden for Danmarks grænser.
Produktet blev patenteret, men den beskyttelse, der ligger heri, er for længst udløbet. Derfor er der adskillige virksomheder, der har forsøgt at lave efterligninger, der kan tage konkurrencen op med Stalosan.
Det er imidlertid ikke lykkedes endnu. I Tyskland er der 32 forskellige produkter inden for tørdesinfektion. Alligevel har Stalosan 80 til 90 procent af markedet.
Virker også mod salmonella
Hemmeligheden i Knud Løjes opfindelse var sammensætningen af nogle kendte kemiske stoffer, som i kombination forstærkede hinandens effekt. Så man kan sige, at to plus to er mere end fire, når det drejer sig om Stalosans virkning.
Den oprindelige Stalosan-blanding er løbende blevet produktudviklet og produceres nu under mærket Stalosan A. Derudover er der udviklet en endnu mere effektiv Stalosan F, der foruden at virke mod de sædvanlige bakterier, svampe, vira, staldgasser og fugt også er et virksomt middel mod blandt andet E. coli, salmonella, coccidie-oocyster og spolormeæg.
Det tredie produkt i Stalosan-familien, Stalosan G, er et Jordforbedringsmiddel, der stimulerer jordens generelle mikroflora, og forbedrer næringsoptagelsen i planter og øger rodvæksten.
Vitaminer og mineraler
Stormøllen A/S, der producerer Stalosan, er ejet af Niels van Wyhe. Han kom ind i faderens firma i 1981 og overtog det i 1983.
Faderen, David van Wyhe, havde købt Stormøllen i 1954, der dengang blandt andet producerede gule flækærter. Denne produktion blev indstillet for nogle år siden, og Stormøllen koncentrerer sig i dag om produktionen af vitaminer og mineraler, hvor guldægget er Stalosan.
Stalosans bedste salgsargumenter er et meget bredt dokumentationsmateriale, som ligger tilgængeligt på hjemmesiden. Så kan kunder selv se, at der er hold i snakken, når Stalosans konsulenter beretter om så godt som 100 procent udryddelse af bakteriekolonierne i behandlede stalde, og om muligt en endnu højere rate 99,9996 procent når det drejer sig om at hindre tilvækst af nye bakteriekolonier i de behandlede områder.
- Vi har i dag det mest veldokumenterede produkt af sin art i hele verden, og vi er ikke færdige med at dokumentere endnu. For når dyr og ikke mindst mikroorganismer og deres livsbetingelser stadig ændrer sig, skal vi fortsat forske og udvikle for at følge udviklingen.
Firmaets alfa og omega
Domumentationsmaterialet kalder Niels van Wyhe for firmaets alfa og omega og er en af grundene til, at han ikke vil høre tale om sælgere i hans firma.
- Det er konsulenter, der er ansat til at fortælle om produkternes egenskaber, og de skal ikke sælge noget, som de kan se, at kunden ikke får noget ud af at bruge. Derfor er det agronomer og landbrugsteknikere, der er ansat til at formidle Stalosan til kunderne, fortæller Niels van Wyhe.Stormøllen adskiller sig også fra andre virksomheder ved at have en filosofi om ikke at ville være større.
- Vi er 22 medarbejdere, og vi vil ikke være flere. Det besluttede vi for 13 år siden. I stedet for at styre med kapitalen som begrænsende faktor, vil vi styre vores virksomhed med antallet af medarbejdere som begrænsende faktor. Det betyder, at dårlige forretninger må skæres væk til fordel for mere profitable, og fordummende maskinelt ensformigt arbejde forsvinder til fordel for hjernekrævende arbejde. Det tror jeg er et særkende for os, siger Niels van Wyhe.
Også på miljøområdet har Stormøllen håndfaste principper: Stalosan leveres i papirsække eller papkasser. Det har ellers ikke skortet på opfordringer om at bruge plastikspande.
- Vi er måske lidt tossede, men vi nægter at sælge i plastspande, for det er lidt dobbeltmoralsk at bruge plastikspande og sække til et produkt, der ikke skader naturen. Især fra Orienten får vi gentagende bønner om plastspande, men nej, de må nøjes med papir og pap, lyder det fra Stormøllen.
Stalosan produceres i dag i Løvel ved Viborg, hovedkontoret ligger fortsat i Tureby ved Køge, og produktudviklingsafdelingen er placeret i Agro Business Park, der er etableret i forbindelse med Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum.