Abonnementsartikel

Tingheden A/S har specialiseret sig i reservedele til stort set alle modeller af mejetærskere, men til gengæld ser man ikke traktorer i hobetal hos firmaet, der i stedet satser på andre maskiner

Omkring 50 års erfaring i mejetærskere. Det er, hvad Chr. Nielsen Tingheden A/S har med de mange forskellige høstmaskiner, der igennem årene har tærsket korn på de danske marker.

Men her stopper ligheden også med andre maskinforretninger. Der er ikke en stor forretning med skovle, handsker og andre småting, og det er ikke servicevogne, som står parat til at rykke ud til mejetærskere med havarier.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nej, i stedet er Tingheden nemlig alternativ leverandør af reservedele til mejetærskere til forskellige forhandlere uanset navn og mærke. På Laverda-mejetærskere er Tingheden A/S desuden autoriseret importør af reservedele.

I alt ligger flere end 22.000 varenumre på hylderne, der tæller alt lige fra solde og broer til knive, lejer, remme og forskellige specialbolte. Så der er noget at holde styr på for de fire personer, der er tilknyttet lageret.

Omkring 7.000 kvadratmeter er under tag til at rumme de mange dele.

Dele fra nær og fjern

- Vi køber alle dele hos producenter og underleverandører, der fremstiller reservedele til de forskellige mejetærskerfabrikker og fabrikanter. Selv om der ikke altid er trykt et specifikt logo eller navn i de forskellige kileremme eller andre reservedele, er der stadig tale om de samme reservedele, fortæller Kjeld Nielsen fra Tingheden om de "uoriginale originale reservedele".

Reservedelene kommer fra fabrikker i blandt andet Tyskland, Italien og Spanien, så det er dele fra nær og fjern, der dukker op hos Chr. Nielsen Tingheden i det vestjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores kunder består 95 procent af forhandlere, mens de sidste fem procent er landmænd, vurderer Kjeld Nielsen.

At hovedparten af reservedelene går til forhandlere kan i første omgang lyde lidt underligt. En forhandler bestiller nemlig originale reservedele gennem det serviceorgan, der er tilknyttet det mærke, den enkelte forhandler sælger.

Der hvor Tingheden kommer ind i billedet, er de situationer, hvor for eksempel en New Holland-forhandler får en John Deere-mejetærsker ind, som efterfølgende skal sættes i stand til salg. Reservedele til en grøn mejetærsker kan nemlig ikke fås gennem New Hollands reservedelsnet og vice versa.

- Det er i sådanne situationer, vi leverer dele til forhandlerne. Også de mindre virksomheder, hvor der ikke forhandles et specifikt mærke, leverer vi mange reservedele til, fortæller Hans Erik?????, der de sidste ni år har stået i spidsen for reservedelslageret.

Han har om nogen erfaring med mejetærskere, idet han de sidste 50 år har beskæftiget sig med disse - blandt andet hos John Deere i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner fra England

Tingheden blev grundlagt i 1959, hvor det i første omgang var traktorer, der stod på tapetet. Forretningen fik dog snart interesse for mejetærskere, og op gennem 1960'erne blev mejetærskerne stille og roligt en del af forretningen.

I dag sælger Tingheden A/S stadig mejetærskere og Kjeld Nielsen, der i 1987 overtog forretningen med sin bror, køber også mejetærskere fra udlandet, som sælges i Danmark.

Broderen gik ud af firmaet sidste år, men det afholder ikke forretningen fra stadig at være på farten med mejetærskere og reservedelene til dem.

Desuden har en del rendegravere været forbi Chr. Nielsen Tingheden.

- Der er et utal af forretninger, der sælger traktorer. Vi prøver i stedet at sælge lidt andre maskiner, så vi adskiller os lidt, forklarer Kjeld Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har vi i løbet af det sidste års tid købt omkring 50 Hydrema-rendegravere fra Det engelske militær - hovedsagelig 806-modeller.

- Fordelene ved dem er, at mange af dem ikke har gået mere end et par tusind timer, samtidig med at de er passet lige efter bogen, fortsætter han om de grønne rendegravere, hvoraf der stadig er et par stykker tilbage, hvis man er hurtig.

Travl høst

Den kommende høst er også lig med en travl tid for virksomheden og det store reservedelslager. Men siden 1994 har Tingheden forhandlet reservedele i stor stil til maskinerne, så man ved, hvad der venter.

- Vi starter tidligt om morgenen og er her ind til klokken 19.00 hver dag. Selvom det ikke helt er døgnservice, så kan vi - i kraft af at vi har delene på lager - hurtigt få dem frem til kunden tidligt næste morgen, mener Kjeld Nielsen.

- Vi satser bevidst på mejetærskere, og reservedelslageret tegner sig for omkring en fjerdedel af hele omsætningen. Den resterende del kommer fra salg af især mejetærskere og entreprenørmaskiner, siger Kjeld Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden arbejdet med mejetærskere er Chr. Nielsen Tingheden også importør af de italienske Merlo-teleskoplæssere.