Som følge af fund af kvægsygdommen bluetongue er al eksport af kvæg, får og geder samt sæd og embryoner fra disse dyrearter lukket fra Holland og Belgien.

Siden fredag den 18. august 2006 har undersøgelser i Holland, Belgien og Tyskland vist, at der er fundet 12 udbrud af bluetongue hos kvæ og får i Holland, 11 i Belgien og et antal mistanker i Tyskland. Udbruddene ligger i området omkring Limburg-provinsen i det sydvestlige Holland og på den belgiske og tyske side af grænsen. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bluetongue rammer kvæg, får og geder, men forsager kun egentlig sygdom hos får og geder, mens kvæg er næsten symptomfri smittebærer.

Inden for de seneste par år har der været udbrud af sygdommen i EU i Spanien og Portugal, men den er altså nu også rykket nordpå. Sygdommen er vektorbåren, hvilket betyder, at det er gennem stikkende insekter, at smitten spredes videre mellem dyrene.

Det vides endnu ikke, om smitten er kommet til Nordeuropa via import af smittede dyr og bragt videre af insekter lokalt, eller det er inficerede mitter, der er bragt til det ramte område med vinden.

Smitten kan ikke overføres direkte fra dyr til dyr, og er heller ikke farlig for mennesker. Sygdommen har heller ingen konsekvenser for fødevaresikkerheden.

Fakta om bluetongue

Inkubationstiden, den tid der går fra dyret er blevet smittet til det udviser symptomer på sygdom, er normalt mellem 5 og 20 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den akutte form af sygdommen ses hos får, hvor symptomerne er gispende åndenød, ødemer i læber, på mule og ører, høj feber (42°C), nedstemthed, betændelse, samt sårdannelse på slimhinderne i mundhulen, især på tandpladen.

Andre symptomer kan være cyanotisk tunge (blåfarvning), halthed som følge af kronrandsbetændelse, udbredte muskelnekroser, torticollis, opkastninger, øjenbetændelse og hårtab.

Dødelighed på op til 30procent er rapporteret hos får. Andre dyrearter har oftest svage, uspecifikke symptomer.

I sjældne tilfælde er udbrud hos kvæg karakteriseret af vesikulære og ulcerative læsioner i mundhulen, overfølsomhed, og hudbetændelse.

Får og køer, der bliver inficeret i drægtigheden kan abortere eller føde deforme kalve eller lam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den der har modtagelige dyr i sin varetægt, skal ved mistanke om bluetongue straks tilkalde en dyrlæge.

Kilde: Fødevarestyrelsen.