Amerikanske forskere har klonet en gris, så den producerer omega-3 flerumættede fedtsyrer, ifølge Landbrugsraadets ugemagasin, FoodCulture. Omega-3 fedtsyrer findes normalt i olieholdige fisk som laks.

Da fedtsyrerne forbedrer hjertefunktionen og reducerer risikoen for hjertekarsygdomme, kan denne nye type svin blive til sund mad, hvis myndighederne og forbrugerne accepterer det transgene svin på middagsbordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er et stort hvis, mener Mickey Gjerris, adjunkt fra Fødevareøkonomisk Institut.

- Danskerne er generelt meget skeptiske over for genteknologi, især når der ikke umiddelbart er et håndgribeligt og fornuftigt formål, siger han.

Derfor mener han ikke, at omega-3 svin har nogen stor fremtid i Danmark. Desuden har de første anmeldelser af smagen ikke været udpræget begejstrede.

- Jeg har for nylig været på en stor biotek-konference i USA. Her talte jeg med nogen, som havde smagt svinekødet. De fortalte, at det smager ganske forfærdeligt, fortæller Mickey Gjerris.

De klonede svin fremstilles ved at indsætte et humant gen i en celle fra et svin. Genet koder for et enzym, som omdanner usunde omega-6 fedtsyrer til omega-3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den transgene celle er ved hjælp af kernetransplantation transformeret til svineembryoner. I alt er 1.633 embryoner blevet overført til rugesvin. Det resulterede i 10 orner, hvoraf de seks producerede omega-3. Tre andre producerede mange af de flerumættede fedtsyrer.

Derefter klonede forskerne ét af de transgene svin. Man fik otte orner, som alle producerede mange omega-3 fedtsyrer, ligesom deres genetiske ophav.