Abonnementsartikel
Hvordan kan dyrevelfærden måles på den enkelte bedrift? Det kom der flere svar på i løbet af kongressen, Cattle Consultancy Days, for dyrlæger og konsulenter, der arbejder med kvægbruget.
Men meningerne var delte.
Blandt andet markerede Carsten Enevoldsen, professor og dyrlæge fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole sig ved at mene, at målinger af køernes mælkeydelser kan tages som et indirekte mål for køernes velfærd.
Han fortalte, hvordan der er udviklet et program, hvor det er muligt at beregne dyrevelfærden ud fra diverse registreringer, som de praktiserende dyrlæger foretager på de enkelte bedrifter.
Blandt andet viste han sammenhængen mellem stigende mælkeydelse og tab af huld lige efter kælvning. Resultaterne viste, at mælkeydelsen gradvist stiger med et stigende huldtab op til 0,75 huldenheder på en skala fra et til fem.
Men hvis koen taber 1,0 huldenhed eller mere, falder mælkeydelsen, koen bliver negativ stresset og dens reproduktion forringes.
Ved at kende grænsen for, hvornår koen har tabt tilpas huld, så den stadig malker så meget som muligt, er det muligt at optimere produktionen samtidig med at give koen en ordentlig velfærd.
I analysen er der også medtaget parametre som alder ved første kælvning, årstiden for kælvningen, huldvurdering ved kælvningen, behandling ved sygdomme og tidspunktet for undersøgelsen.
Carsten Enevoldsen argumenterede for, at den slags registreringer kan være med til at vurdere dyrevelfærdien i den enkelte besætning.
God produktion er ikke god dyrevelfærd
En af de tilhørende dyrlæger mente dog ikke, at det var en snak om dyrevelfærd.
- Dansk Kvæg mener i dag, at når landmanden tjener godt, så har køerne det godt, og så er der ingen problemer med velfærden. Det sagde de også for 20 år siden. Jeg synes ikke, at diskussionen handler om velfærd, men om produktivitet, mente dyrlægen.
- Malkekøer er ikke kyllinger. De har brug for plads for ikke at blive stressede, derfor tror jeg, der er en stor sammenhæng mellem produktivitet og velfærd, argumenterede Carsten Enevoldsen.
Han blev bakket op af Peter Sandøe, formand for Dyreetisk Råd, som samtidig slog et slag for at lovgive for at fjerne den dårligste dyrevelfærd i erhvervet.
Læs mere om debatten Det nye septembernummer af Bovilogisk, som udkommer 19. september.