Abonnementsartikel
Der var demonstration af stort set hele Pöttingers produktprogram, da virksomheden for nyligt afholdte "Pöttinger International Day" i Grieskirchen, Østrig. En ny opsamlervogn, der kan fungere som frakørselsvogn, og en bredere Alpha-motion skårlægger var blot enkelte af de helt nye produkter fra firmaet, som for sjette år i træk har forøget omsætningen
Skårlæggere, snittevogne, plove og såmaskiner, ja hele produktprogrammet var linet op til demonstration, da den østrigske maskinproducent Pöttinger for 29. gang åbnede dørene til Pöttinger International Days.
Forhandlere, kunder og presse fra store dele af kloden var samlet i Grieskirchen, hvor firmaets hovedkvarter ligger, og hvor virksomheden fremstiller de 1.000 snittevogne, som produceres hvert år på fabrikken i Grieskirchen.
I alt 900 inviterede fra nær og fjern deltog i dagene, der foruden demonstration i marken også bød på fabriksrundture og besøg på firmaets udviklingscenter.
Plads til brede dæk
Én af produktnyhederne fra Pöttinger er en bredere udgave af den i forvejen nye Alpha-motion skårlægger. I 2005 fik NovaCat 306-skårlæggeren prisen Maschine des Jahres på Agritechnica på grund af et nyudviklet ophæng til skårlæggeren, og med den nye model NovaCat 356 er arbejdsbredden forøget fra 3,0 til 3,46 meter.
- Den nye model har helt klart nogle fordele. Foruden en forøget arbejdsbredde kan traktoren, som kører med skårlæggeren, udstyres med bredere dækmontering uden at overstige arbejdsbredden på skårlæggeren. fortæller Thomas Birkballe. Han er Pöttingers agent i Danmark og sørger for at støtte de danske forhandlere af mærket.
Den brede dækmontering er især en fordel på bløde arealer, når Pöttingers NovaCat 8600 skårlæggersæt hænges i liften. Med bånd til at samle skårene vejer sættet 3.140 kg, men sammen med Alpha-motion-skårlæggeren giver sættet til gengæld en arbejdsbredde på 8,3 meter.
Flere timer i snittevognen
Som noget helt nyt blev model Jumbo 7200 Combiline præsenteret på Pöttingers internationale dage. Udover at fungere som en traditionel Jumbo-opsamlervogn kan model Combiline også benyttes som frakørselsvogn, idet der ikke er nogen decideret overdækning på vognen i form af snore eller lignende.
At modellen adskiller sig fra Pöttingers andre snittevogne kan også ses på forenden. Her er en justerbar frontklap monteret, som kan justeres, alt efter om vognen kører som traditionel opsamlervogn, frakørselsvogn ved siden af en selvkørende snitter eller spændt efter en snitter, hvor materialet blæses ind i vognen fra forenden.
Hele ideen med den nye vogn er at gøre den anvendelig til flere arbejdsopgaver. Jo flere opgaver vognen kan udføre, jo flere timer og dermed bedre økonomi er der i vognen.
Jumbo 7200 er udstyret med bogie-aksel og har et rumindhold på 41,5 kubikmeter. Selve snitteagregatet, som er identisk med Jumbo 7200 Profiline, består af 45 knive og den teoretiske snitlængde er 34 millimeter.
Satser på jordbeabejdning
Det er ikke kun river, slåmaskiner og vogne, Pöttinger har specialiseret sig i. Også redskaber til jordbearbejdning har vundet indpas i produktprogrammet, og her satser Pöttinger hårdt.
Derfor var der naturligvis også opdateringer på dette område på Pöttinger-dagene. Nyt var bugserede tallerkenharver og stubredskaber på seks meter, men også lidt mindre maskiner, så som Vitasem-såmaskinen havde fået opdateringer.
Såmaskinen er en mindre mekanisk såmaskine og fås i arbejdsbredder på 2,5, 3 og 4 meter. Som noget nyt kan såmaskinen leveres med en tankkapacitet på op til 1.000 liter mod 500 liter hidtil.
Nøjagtighed tæller
Inden for snittevogne er Pöttinger markedsførende, og på fabrikken i Grieskirchen ved man, hvad det handler om.
Nøgleordet på snittevognene er selve snitterotoren. Hver enkel rotor testes på fabrikken i en speciel prøvebænk for at teste kvaliteten. Selv små vibrationer i rotoren kan være skadelig på længere sigt, og derfor er det vigtigt med testen af samtlige rotorer, der forlader fabrikken.
Selve logistikken på fabrikken styres af et infrarødt computersystem. Det er nødvendig for at holde styr på de mange forskellige dele og modeller af vogne, der samles. På fabrikken er der nemlig ikke flere forskellige samlebånd til hver model snittevogn. I stedet samles de forskellige modeller på en linje ind i mellem hinanden.
Computersystemet bestiller automatisk nye dele hos underleverandørerne, og alt på fabrikken kører efter "just in time" princippet.
Og Pöttinger satser også i fremtiden på at være en stærk spiller i landbruget. Indtil videre er der afsat syv millioner euro til en udvidelse af udviklingscentret, som også ligger i Grieskirchen.
Desuden skal der investeres otte millioner euro i en ny fabrik i Tjekkiet. Den skal udelukkende fremstille komponenter til tre af de fire eksisterende fabrikker.
Om økonomien i firmaet:
- Vi er et privatejet firma, så vi offentliggør ikke vore regnskaber. Men jeg kan fortælle, at de vi ikke har problemer med at financere de 15 millioner euro til nye projekter, siger Heinz Pöttinger med et smil.
Stigende omsætning
I alt har Pöttinger fire fabrikker fordelt med to i Tyskland, én i Tjekkiet og den sidste hos hovedkvarteret i Grieskirchen.
Mottoet for det privatejede firma er: Sammen opnår vi mere, og det må siges at være lykkedes ganske godt. De seneste seks år har firmaet nemlig øget omsætningen fra 752 millioner kroner i 2000/2001 til 1,27 milliard kroner i 2005/2006 - et tal som forventes at stige for finansåret 2006/2007.
Og der er tale om et specielt sammenhold i firmaet, som ledes af fjerde generation i Pöttinger-familien, Heinz og Klaus Pöttinger. Hver enkelt medarbejder kan nemlig komme med forslag til forbedringer på fabrikken, og sådan et forslag udløser med det samme godt 100 kroner til medarbejderen.
Derefter behandles forslaget, og gennemføres ideen, får medarbejderen 10 procent af den besparelse som ideen igennem optimering af firmaet giver. En enkelt medarbejder har på den konto tjent 25.000 euro, svarende til 187.000 kroner.
Konkurrencen har også kørt blandt kunder, og det har ført til flere videreudviklinger på virksomhedens produkter.