Abonnementsartikel

- Jeg er meget lettet på de økologiske svineproducenters vegne, siger Poul Skovgard, formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening.

Lettelsen skyldes, at miljøministeren har trukket lovforslaget med kravet om 100 meters afstand fra svin til naboerne tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette afstandskrav ville umuliggøre mange økologiske svineproduktioner, der i så fald ikke længere kunne have deres svin gående på marker inden for en afstand af 100 meter fra naboerne.

Økologisk Landsforening vurderer, at lovforslaget ville have tvunget op mod halvdelen af de økologiske svineproduktioner til at stoppe.

Nu bliver der i stedet igangsat en dyberegående faglig undersøgelse, der skal ende med en vurdering af, om der er behov for en regulering på området.

- Jeg er meget lettet på de økologiske svineproducenters vegne. Forslaget var ikke fagligt funderet. Det svarer til at lægge CO2 afgifter på cykler, fordi de er et transportmiddel. Derfor er vi glade for, at vores argumenter blev hørt, og forslaget bliver taget af bordet, siger den økologiske svineproducentformand Poul Skovgaard.

- Det er også en sejr for forbrugerne. Forslaget ville have trukket tæppet væk under økologisk produktion, netop nu hvor forbrugernes efterspørgsel på økologisk svinekød langt overstiger udbuddet, siger Poul Skovgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere vurderer i øvrigt ikke, at der er lugtgener fra økologiske svinebrug. Den vurdering bakkes op af Landsforeningen for Gylleramte, der aldrig har modtaget klager om lugtgener fra naboer til økologiske frilandsgrise, skriver Økologisk Landsforening.