Abonnementsartikel

Efter gårsdagens pressemøde, hvor det stod klart, at Børstingsudvalgets oprindelige anbefaling om at samle Dansk JordbrugsForskning, Danmarks Fødevareforskning og Landbohøjskolen ikke vil blive fulgt, er både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på banen med kritik af Helge Sanders udspil.

Hos regeringens støtteparti lyder kritikken:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mener, det er fuldstændig tosset. Det går direkte mod, hvad Helge Sander selv tidligere har ment, nemlig at jord-til-bord-princippet skulle overholdes, siger Jesper Langballe, DF’s forskningsordfører, til Altinget.dk.

Han henviser til, at det af regeringen nedsatte Børsting-udvalg havde anbefalet en samling af de tre ovennævnte institutioner.

Socialdemokrater enige

Med beslutningen om, at Danmarks Fødevareforskning fremover skal sammenlægges med DTU frem for Landbohøjskolen (der for øvrigt kommer til at høre under Københavns Universitet), går videnskabsministeren stik imod bestyrelsen for Danmarks Fødevareforsknings ønsker.

- Jeg har tidligere sagt, at jeg syntes, vi skal lytte til bestyrelsen. Det ville der have været ræson i, siger Rasmus Prehn, der er forskningsordfører for Socialdemokraterne.

Også hos Forbrugerrådet lyder der kritik af Helge Sanders spredning af fødevareforskningen. Her mener direktøren, at det kommer til at gå ud over kvaliteten af forskningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer ikke, at der på DTU bliver meget plads til det, som internationalt har været et flagskib for Danmark, nemlig den fødevaresikkerhed, der handler om for eksempel tilsætningsstoffer, problematiske GMO’er og aromastoffer, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet til Altinget.dk.

Han udtaler yderligere:

- Man får drevet en kile ned mellem Danmarks Jordbrugsforskning og KVL, der har samarbejdet fantastisk i over 100 år, og man får samtidig gennemført en industridagsorden – og det synes jeg er forstemmende, siger han.

Videnskabsministeren finder imidlertid en støtte hos Dansk Industri.

- Det er en oldnordisk opfattelse af, at der er en skilleline mellem industri og forbrug. Det har ikke hold i virkeligheden – tværtimod er det vigtigt, at ny viden om fødevarer kan transformeres over i nogle konkrete produkter. Industrien har behov for viden for at kunne fremstille de produkter, forbrugerne ønsker, siger Ole Linnet Juul, der bestyrelsesmedlem i Dansk Industri.