Hos oppositionspartiet SF er begejstringen over Videnskabsministeriets nye danmarkskort over universitets- og forskningsområdet til at overse.

Morten Homann, SF's universitetsordfører, ser flere paralleller til de gamle dage i Sovjetunionen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Filosofien er helt tydeligt, at store enheder pr. definition er gode - præcis som i de gode, gamle Sovjet-dage, siger han.

- Ingen erfaringer eller forskningsresultater peger på det. Og videnskabsminister Helge Sander har ikke lavet nogen undersøgelser overhovedet, der underbygger det. Men den slags holdt på den anden side heller ikke Sovjetunionens planlæggere tilbage, siger Morten Homann.

Trange kår

- Forskningsfriheden får trange kår, når sektorforskningen fusioneres ind på universiteterne og blander fri forskning med bestillingsarbejde fra ministerierne, mener han.

- Heldigvis har både alle andre partier i Folketinget end Venstre og Konservative udtalt sig imod fusions-tvangstankerne, så med SF har vi dermed et flertal imod regeringens planer, siger Morten Homann.

Han understreger, at SF ikke har noget imod fusioner, hvis de bygger på klare, faglige kriterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De kriterier er svære at få øje på i regeringens udspil, siger han.

.- For eksempel har man splittet fødevareforskningen i atomer.

- Og man har imødekommet nogle universiteter - blandt andet IT-universitetet og Handelshøjskolen i København - mens andre - for eksempel Handelshøjskolen i Århus og Danmarks Pædagogiske Universitet - er blevet banket eftertrykkeligt på plads.

- Det skriger på en ny runde, hvor der opstilles klare kriterier, og hele kabalen tænkes igennem igen, siger Morten Homann.