Dansk Maskin Salg i Ølgod introducerer nu en ny maskine fra irske Major Grasscare, nemlig Major 1200 Flex Wing, en græsklipper, der blandt andet er beregnet til brak- og frøgræsmarker.

En af de første danske kunder, der har fået fornøjelsen af den nye irske græsklipper, er Hans Jørgen Broge, der har hjemme på Løjstrup Hovedgård i Laurbjerg ved Langå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her bliver den nye maskine testet på særdeles ujævnt terræn helt ud til Gudenåen, blandt andet på bløde engområder, der hører til Løjstrup Hovedgård, så vingerne kan få lov at vise sin fleksibilitet.

- Jeg var lidt usikker på, om den kunne klare terrænet og den kraftige bevoksning på engene og omkring områderne med træer. Men det kan den altså, siger Hans Jørgen Broge, der købte den nye maskine i juni måned.

Følger konturer

Major 1200 Flex Wing er seneste model i rækken af græsklippere fra irske Major Grasscare.

Den nye maskine er trepunktsophængt og har en arbejdsbredde på 3,60 meter. Major 1200 Flex Wing kan foldes hydraulisk til en transportbredde på 2,35 meter.

- Major 1200 Flex Wing er robust konstrueret. Der er fire rotorer med otte krumme underknive og otte lige overknive. Det giver en god spredning og en god snitning af det afklippede, siger Erik Jørgensen fra den danske importør, Dansk Maskin Salg i Ølgod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vingernes arbejdsstilling kan variere fra minus 15 til plus 25 grader, så maskinen følger markens konturer.

Maskinen er uden remme, den har en gearkasse til hver rotor. De roterende knive til højre og venstre svinger frit i en hærdet bøsning, som er monteret på en dobbelt rotorarm i fjederstål.

- Der er stor overlapning af knivene på 88 millimeter, så der bliver ingen striber mellem knivene, siger Erik Jørgensen.

Brug for bredde

Dansk Maskin Salg, der blev etableret i 1980, sælger blandt andet fuldfodervogne, græsklippere til mark, skov og frugtplantager og andre brugte maskiner.

Irske Major Grasscare producerer blandt andet græsklippere og en række gylle- og slambehandlingsmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For godt 10 år siden købte Hans Jørgen Broge en Major græsklipper med en arbejdsbredde på omkring 1,80 meter fra Dansk Maskin Salg i Ølgod, og derfor havde han Ølgod-virksomheden og det irske mærke i baghovedet, da behovet for en større model meldte sig.

- Jeg har jo tænkt på at købe en større maskine i længere tid. En arbejdsbredde på 1,80 meter var lige i underkanten i forhold til de 50 hektar, hvor jeg skal slå. Da noget af det skal slås to gange om året, skal maskinen hen over 80-90 hektar, forklarer Hans Jørgen Broge.

- På den anden side var jeg heller ikke parat til at betale omkring 130.000 kroner for en maskine. Jeg var heller ikke interesseret i en maskine, der var for tung, da der skal køres på en del blød jord på mine engområder, fortsætter han.

Ingen golfbane

Indtil nu har Hans Jørgen Broge slået 50 hektar, omkring vand, omkring træer, i planter, der er højere end traktorens køler og i temmelig ujævnt terræn.

- Det er jo ikke nogen golfbane, græsklipperen skal arbejde på. Terrænet går op og ned, og flere af stederne handler det om, at passe områderne, så det ikke springer i skov, bjørneklo og lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg var da lidt usikker på, hvordan denne Major-græsklipper ville klare sig i de højeste afgrøder helt nede ved vandkanten og i terrænet generelt, siger Hans Jørgen Broge.

Upåklageligt

Men efter de første måneders erfaringer med Major-klipperen er den indledende usikkerhed blevet gjort til skamme.

- De fleksible vinger passer fint til terrænet, uanset om jeg kører i grøftekanten eller i en fordybning på engen. Så den følger konturerne i landskabet fint, siger Hans Jørgen Broge.

- At der ikke er nogen remme, at der er direkte drev og at den er liftophængt gør også maskinen interessant for mig, fortsætter han.

- Major-klipperen gør sit arbejde ordentligt. Den har gjort det, den skulle, og det har fungeret upåklageligt, understreger Hans Jørgen Broge.