Abonnementsartikel

Coccidiose volder store problemer i mange kalvebesætninger, blandt andet fordi parasitten, der forårsager coccidiose, er meget modstandsdygtig

Coccidiose er en alvorlig diarré-sygdom, som mange kvægbesætninger slås med. Ifølge medicinalvirksomheden Bayer er der nu et effektivt middel mod sygdommen på markedet. Det er Baycox Bovis, som er et receptpligtigt lægemiddel, der kan behandle og forebygge coccidiose.

Coccidiose er en almindeligt forekommende sygdom. Coccidiose ses blandet andet ofte få uger efter flytning til fællesboksen, eller når kalvene kommer på græs, men kan også forekomme i forbindelse med foderskift og andre forhold, der stresser kalven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse situationer skulle behandling med det nye middel, Baycox Bovis, kunne afhjælpe.

Den optimale effekt af behandlingen opnås, hvis kalvene behandles, før der opstårcoccidiose med diarré, og før tarm-slimhinden er blevet alt for ødelagt. Ramte kalve kan med fordel også behandles, men Bayer præciserer, at det er vigtigt at behandle så tidligt i forløbet som muligt, ligesom det kan være nødvendigt at supplere med antibiotika og ekstra tildeling af væske.

Svær at komme af med

Coccidiose hos kalve skyldes en lille én-cellet parasit, der hedder en coccidie. Coccodiernes æg – oocyster – er meget modstandsdygtige over for ydre påvirkninger og over for almindelige desinfektionsmidler. Derfor kan oocysterne overleve i op til flere år i en græsmark eller på et fugtigt staldgulv.

Bekæmpelse af smitten i stalden kræver derfor specielle desinfektionsmidler, ogs inficerede græsmarker skal pløjes og omlægges, før man kan gøre sig håb om at komme smitten til livs.

I Danmark finder man coccidier i stort set alle besætninger, og meget ofte vil diarré hos en til ni måneder gamle kalve skyldes coccidiose. Typisk ser man stald-coccidiose hos kalve tre til fire uger efter, at de er blevet flyttet til fællesbokse, eller man ser udbindings-coccidose en lille uge efter udbinding på en inficeret mark, hvor der før har gået kalve eller ungdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bayer-produktet Baycox Bovis Vet. er registreret til forebyggelse og behandling af coccidiose og til nedsættelse af smitteudskillelse hos kalve. Midlet er receptpligtigt, og anvendes efter anvisninger fra besætningsdyrlægen. Der er en tilbageholdelsestid på 63 dage efter behandling med Baycox Bovis.

En lille parasit

Coccidiose hos kalve skyldes en lille én-cellet parasit – en coccidie – af arten Eimeria. Der findes flere arter af Eimeria, der smitter kalve, og ikke alle er lige sygdomsfremkaldende. Nogle arter giver ingen symptomer, mens andre arter giver voldsom vandig eller blodig diarré, alvorlige trængninger, nedsat eller ophørt ædelyst, kraftigt væsketab og eventuel dødsfald.

Coccidie-æggene – oocysterne - optages gennem munden fra omgivelserne for eksempel staldgulv, dybstrøelse eller inficerede græsmarker. I tarmkanalen trænger parasitterne ind i slimhindecellerne og gennemgår her en kraftig opformering, hvor utallige slimhindeceller bliver ødelagt, og slimhinden får store åbne sår. Nye oocyster bliver afsat med gødningen. Parasitten har så kraftig en evne til at formere sig, at en enkelt coccidie kan blive til flere millioner oocyster.

Kilde: Bayer