Abonnementsartikel

En 250 kubik ATV gør det nemt for de ansatte på Fruerlundgård at inspicere de forskellige marker, og den lette maskine gør ikke den store skade på afgrøderne

- Det er meget til fis og ballade, siger kvægproducent Carl Ejnar Sørensen og slår en latter op, som svar på spørgsmålet om, hvorfor maskinparken omfatter en firhjulet motorcykel.

Imellem Silkeborg og Kjellerup driver han Fruerlundgård med 200 SDM malkekøer og godt 200 hektar jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser sig dog, at ATV’en også bliver brugt til andet en fis og ballade, og at der var et klart behov, da den første blev anskaffet.

- Oprindelig blev den købt som transportmiddel til fodermesteren, så han kunne komme hurtigt mellem to ejendomme ad en markvej, fortæller Carl Ejnar Sørensen.

Den anden ejendom er siden hen blevet solgt fra, og der er kun selve Fruerlundgård tilbage. ATV’en er dog stadig rar at have til rådighed i det daglige, hvor den bruges i flere funktioner.

Hurtig inspektion

En stor del af jorden til Fruerlundgård ligger inden for en radius af én kilometer fra gården, og det gør motorcyklen til et ideelt transportmiddel til inspektion af markerne.

- Det er det, vi bruger den mest til. Man kan hurtigt tage sig en rundtur på den, fortæller Carl Ejnar Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til en bil er den mere terrængående, og så har den endnu en fordel på grund af sin lave vægt.

- Den laver ikke den store skade på afgrøderne, hvis man for eksempel kører i udkanten af en græsmark. Og inden majsene bliver for store, kan den også køre mellem rækkerne der, siger Carl Ejnar Sørensen.

Han har for tiden netop fokus på at begrænse tung trafik på græsmarkerne til kun at foregå i sprøjtesporene for at få så højt et ensilageudbytte som muligt. Så derfor er det et vigtigt punkt for ham.

Desuden bruges maskinen også i forbindelse med selve ensileringen. Her benyttes den til at trække plasticen af og på stakken.

På Fruerlundgård bliver maskinen også brugt til at drive udegående kvier sammen om efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den oprindelige model på 160 kubik blev for to år siden skiftet ud med den nuværende Suzuki 250 kubik, hvilket vidner om, at mandskabet og ejeren selv er blevet tilstrækkeligt afhængige af den.

Desuden har Carl Ejnars søn også sin egen lille 50 kubik ATV. Så startbemærkningen om, at maskinen meget er til fis og ballade, gælder formentlig både børn og voksne.

- Man bliver lidt en ”skidt” person, når man sætter sig på den, griner Carl Ejnar og siger afsluttende:

- Men den er sjov at have, tror jeg, de fleste medarbejdere synes.