Abonnementsartikel

Tier III-motorerne fra John Deere har nye finesser, som overholder de gældende emissionskrav på området. Variabel geometri i turboladeren og recirkulering af udstødningsgasserne er nogle af forbedringerne

John Deere har ligesom de andre traktor- og motorproducenter på markedet brugt store beløb på at udvikle deres motorer, så de kan overholde de gældende emissionskrav.

Det er de såkaldte Tier-faser, hvor nye motorer trinvis skal opfylde strengere og strengere krav omkring udledning af de skadelige udstødningsgasser, der sætter dagsordnen for, hvor meget traktorproducenterne skal udvikle på deres motorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I øjeblikket er man nået til Tier III, men senest i 2012 skal visse motorstørrelser opfylde Tier IIII-kravene, der selvsagt er endnu sværere for producenterne at nå.

Elektronisk indsprøjtning

For at opfylde Tier I-kravene tilbage i 1990'erne blev motorerne udstyret med elektronisk indsprøjtning, og luftarealet på intercooleren blev forøget. På den måde nedsatte man emissionsgasserne.

Da Tier II-kravene skulle opfyldes, kom det fire-ventilede Common Rail-system, som John Deere byggede på deres motorer - en lidt større udfordring, men stadig opnåelig for ingeniørerne.

Mere besværlig så det ud, da man skulle have motorerne til at overholde Tier III-kravene, og man måtte udvikle flere finesser, for at kravene kunne overholdes.

Variabel geometri

Hovedsagelig to ting har John Deere udviklet for at kunne overholde kravene til Tier III. Man har fremstillet en turbolader med variabel geometri og konstrueret motoren, så en lille del af udstødningsgassen genbruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Turboladeren fungerer på den måde, at vinklen på lamellerne i turboen kan ændres i takt med, at ladetrykket nås. Derved kan det optimale ladetryk nås hurtigere, samtidig med at der ikke lukkes overskydende luft ud gennem wastegate-ventilen, når det optimale tryk er nået.

En lille del af udstødningsgassen genbruges desuden som ny luft til forbrændingen. Luften recirkuleres, køles ned og fortsætter derefter ind i en ny forbrændingstakt. Det bevirker nemlig, at antallet af NOx partikler reduceres.

Disse tiltag er foretaget på alle John Deeres motorer fra 100 hestekræfter og opefter. Derudover har de nye 7730, 7830 og 7930 fra fabrikken i Waterloo, USA, fået en elektronisk styret ventilator, der ligeledes hjælper med at overholde Tier III-kravene.

Hvad motor- og traktorfabrikanterne finder på for at overholde Tier IIII-kravene, bliver spændende at følge.