Abonnementsartikel

Både Strangko og Lely har vundet sølvmedaljer, med deres produkter til vask af kalveskåle og registrering af koens vomkontraktioner

På Eurotier er også uddelt 12 sølvmedaljer, hvoraf det danske firma Strangko har fået en sølvmedalje i kategorien malkning- og kølningsteknologi til kvæg.

Det er med "Strangko skålvasker". Den gør det muligt at rengøre de brugte kalve metalskåle, som en del af rengøringen af malkefaciliteterne, hvor vandet der har vasket metalskålene cirkuleres tilbage i løbet af rengøringsfasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et fremskridt, det er med til at minimere risikoen for sygdom blandt kalvene og samtidig er det med til at minimere arbejdstiden brugt til at vaske skålene.

At skålene bliver vasket som en del af malkefaciliteterne er med til at sikre en omhyggelig og tilbundsgående rengøring og desinfektion af skålene, mener Eurotiers bedømmelseskomité.

Også det tyske firma System Happel Melktechnik vandt en sølvmedalje indenfor samme kategori. Det er med en ny pattevasker, der sikre en mere blid malkning.

Registrerer vomkontraktioner

Inden for kategorien management- og fodringsteknologi til kvæg har tre tyske firmaer vundet sølvmedaljer.

Det er blandt andet firmaet Lely, der præsenterer sin nyhed for hvordan det er muligt optage den enkelte kos lyde fra vommen, registrere en ændring i vomkontraktionerne og fange syge køer i opløbet. Opfindelsen er en udbygning af Lelys elektroniske herd management.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lydene fra vommen registreres ved, at koen har en mikrofon placeret i nakken, som optager og regelmæssigt sender disse til en computer.

På den måde kan mælkeproducenten meget tidligt opdage, hvis en ko har en nedsat aktivitet i vommen, hvilket kan tyde på acidose og ketose på et tidligt stadie.

Det er med til at nedbringe antallet af køer med fordøjelseslidelser. Endvidere kan registreringerne bruges til at sammensætte en optimal foderration til køerne.

Endvidere fik de to tyske firmaer Förster-Technik og FrimTec sølvmedaljer for henholdsvis en maskine der kan pasteurisere mælken med strøm og et apparat, som gør det muligt for mælkeproducenter og andre at bestemme indholdet af progesteron i mælken på en nem måde.