Abonnementsartikel

Nedjusteringen af forventningerne til den globale kornhøst fortsætter. De seneste tal fra det amerikanske landbrugsministerium viser et forventet underskud på 60 millioner ton og et slutlager på kun 250 millioner ton, hvilket er det mindste i mange år.

Det skriver Landbocentrum i sin markedsorientering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sidste store resultat, der efterhånden mangler, er den australske kornhøst, som ligger i november/december. Her ser billedet ikke for godt ud. Australierne melder om voldsomme tørkeproblemer, og ord som katastrofe bruges nu af flere kilder i landet om udsigterne til høsten. Og det gælder, uanset om der er tale om hvede eller maltbyg.

Som om tørken ikke skulle være nok, forventer man oven i købet et ekstraordinært stort angreb af græshopper.

Australien eksporterer normalt omkring 16 millioner ton korn, men flere mener, at der i år slet ikke bliver et eksportoverskud. Det understreges af, at der i Østaustralien netop er udstedt eksportforbud.

I EU viser de seneste tal et underskud på 10 millioner ton, hvilket man mener svarer til overgangslagrene. Interventionslagrene ligger aktuelt på cirka 12 millioner ton, men hovedparten befinder sig i Øst- og Centraleuropa, hvor transportomkostningerne, for at få det gjort markedstilgængeligt, er meget høje.

Alt i alt er der ikke en decideret mangel på korn i Europa, men vi har heller ikke nok eksportmængder til rådighed, som kan hjælpe til at bremse prisernes himmelflugt på verdensmarkedet. Derfor vil EU-priserne med tiden følge pristrenden på det pressede verdensmarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høje priser i Danmark

Engrospriserne på foderhvede i landets store aftagerzone, Vestjylland, er nu på 100 kroner pr. hkg, men ligger fortsat nogle kroner under de Nordtyske engrospriser.

Hertil kommer dog, at prisstigningerne på kornbørserne på Matif (Paris) og Liffe (London) ikke har slået fuldt igennem på det fysiske marked i EU. Men det er forsinkelser, der ikke er noget unormalt i.

Københavns Kornnotering steg tirsdag med fem kroner pr. hkg.

En betydelig årsag til, at priserne på det fysiske marked i Danmark stiger, skal findes i landmændenes manglende lyst til at sælge til de nuværende priser. Foderfabrikkerne skal bruge korn hver dag, og kan de ikke få det frem med de nugældende priser, har de kun ét middel tilbage – øgede priser.

- For i år kan de ikke bare hente kornet i Nordtyskland i stedet. Her er det nemlig endnu dyrere, skriver Landbocentrum.