Der er også maskineri for kartoffelavlere på den femte udgave af LIB i Fredericia. Sønderup Maskinhandel A/S udstiller på LIB 2006 med Muratori MZ18XG stennedlægningsfræseren - en særdeles kraftig fræser, som er i stand til at lægge sten ned i omkring 30 centimeters dybde.

Fræseren blev første gang præsenteret på LIB 2004, og siden da har Sønderup Maskinforretning høstet erfaringer med stennedlægningsfræseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til en almindelig fræser er der flere afvigende træk på den italienske maskine.

- Muratori MZ18XG har dobbelt kædetræk - det vil sige kædetræk i begge sider til at drive valsen. Derudover har den en kraftig knivbom, hvor de specialhærdede knive er spændt op ved hjælp af en dobbeltflange, fortæller Finn Krebs. Han er salgs- og servicekonsulent hos Sønderup Maskinforretning.

Den modsatte retning

I forhold til en almindelig fræser løber valsen på Muratori-fræseren den modsatte vej. I stedet for at jorden flyttes ned under valsen, så trækkes alt materialet op over valsen, hvorefter det bliver slynget bagud af fræseren.

Et sold bestående af lodret-stående stykker rundjern med tre til fire centimeters mellemrum sørger for at fange stenene, når de slynges ud af fræseren. Stenene fanges og falder ned i bunden af den bearbejdede jord, mens jorden fortsætter bagud igennem soldet, hvor det lander øjeblikke senere - oven på stenene.

- De store fordele ved denne maskine er, at stenene kan fjernes fra kartoflernes jordlag i én arbejdsgang i stedet for, at der først skal pløjes med en bedplov og derefter stenstrenglægges, siger Finn Krebs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jorden skal dog være tilstrækkelig tør, for at fræseren arbejder optimal. Ellers kastes jorden ikke ordentlig bagud gennem soldene.

Men der er gode tendenser ved fræseren. Det mener flere konsulenter, der vurderer, at fræseren er et godt alternativ, der hvor der er moderate mængder af sten.

Diameteren på valsen er 60 centimeter, og derfor er den maksimale dybde, fræseren kan nå ned i, omkring 30 centimeter.