Siloer med mineraler, vitaminer, tilskudsfoder og færdigblandet foder. Ja, der er mere end rigeligt med ingredienser, når svineproducenter skal holde produktionen af svin i gang.

Desværre har mange siloer det med at samle kondens og fugt på indersiden af siloen, hvilket kan give klumpedannelse og deraf muggent og dårligt foder til dyrene. I værste fald kan der komme mider i ingredienserne, hvilket er særdeles uheldigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tyske firma Menno Chemie-Vertrieb GmbH har imidlertid fundet en løsning på problemet i form af en vaskerobot, der kan rengøre de indvendige sider på siloer. Systemet vises på EuroTier.

Skinne styrer robot

Vaskerobotten Silo-RoBoFox er udstyret med forskellige dyser, der både kan sætte væggene i blød og rengøre dem ved højtryksrensning med et tryk på op til 170 bar og 2.500 liter vand pr. minut.

Til at fiksere robotten i siloen sørger en styreskinne i midten af siloen for at holde vaskerobotten fast under arbejdet.

Robotten kan køre op og ned på skinnen via et kabeltræk, der er styret af en gearmotor, og særskilte motorer på robotten sørger for, at den kan dreje omkring sin egen akse, så hele arealet rengøres.

Dyserne på vaskerobotten er fastgjorte til en lanse, som kan justeres alt efter diameteren på siloen. Samtidig kan flere forskellige indlagte vaskeprogrammer vælges, så robotten automatisk kan vaske siloen uden nogen form for kalibrering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når rengøringen er overstået, kan robotten tilsætte desinficeringsmiddel og tørre væggene med varm luft.