Abonnementsartikel

Kverneland gentager succesen fra LIB 2004 og stiller igen op på LIB med hele 26 enheder - heriblandt nye såmaskiner, 3 i én plovkoncept, en ny presser, skårlæggerkombinationer og nye redskaber til jordbearbejdning fra Väderstad

Der bliver noget se på ved Kverneland Group Danmarks stand på LIB 2006. Virksomheden deltog for første gang på LIB i 2004, og den succes, har man valgt at følge op på - blandt andet ved at vise nyheder i massevis og mønstre hele 26 enheder på firmaets stand på LIB 2006.

Blandt nyhederne finder man såmaskinen I-drill. Såmaskinen er en helt ny integreret pneumatisk såløsning, hvor såkassen er monteret oven på Kvernelands NG-S eller NG-H rotorharve.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bommen med såskærene er monteret direkte på rotorharvens pakvalse, og den kan hurtig afmonteres, hvis det skulle være nødvendigt. På den måde kan rotorharven også fungere som en solo-maskine eller eksempelvis sammen med en rækkesåmaskine.

Såkassen har som standard en volumen på 1.200 liter og er boltet på rotorharven. Ved hjælp af en overbygning kan kapaciteten også øges til 1.800 liter. Selve kassen er monteret så langt fremme på maskinen som muligt - blandt andet for at mindske belastningen på det hydrauliske system og for at optimere tyngdepunktet i forhold til traktoren.

Doseringsenheden er flyttet ud på siden af såsættet, så brugeren kan stå frit og indså I-drill. Som ekstraudstyr kan cellehjulet udstyres med en elmotor. Det giver den fordel, at udsædsmængden kan justeres under kørsel.

Presser med ekstra højde

I forbindelse med LIB 2006 er det også muligt at stifte bekendtskab med en ny presser fra Vicon, der er et af Kvernelands forskellige brands.

Presseren har betegnelsen LB 12290, og i forhold til lillebroderen LB 12200 kan presseren levere baller i dimensionerne op til 90x120. Det er nemlig muligt at indstille højden på ballerne mellem 80 og 90 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LB 12200 derimod har et ballekammer på 80x120.

Den nye storballepresser bliver dermed flagskibet i Vicons presserprogram, og Vicon LB 12290 er udstyret med et power denisity fødesystem, der måler laget af materiale i toppen af forkammeret.

Det giver mere ens baller og sikrer, at materialet først skubbes op i presseren, når forkammeret er helt fuldt, vurderer Kverneland.

Flagskibet LB12290 kan også presse græs, og en rotor med 23 knive sørger for at snitte materialet inden det presses.

Bugseret majssåmaskine

Kverneland benytter også udstillingen til at vise en ny majssåmaskine frem. Såmaskinen har fået en ny og mere enkel ramme. Derfor er maskinens transportstilling ændret, og det har givet ekstra fordele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor de yderste så-aggregater på en otte-rækket liftophængt model før blev hævet op over maskinen, vippes de på den nye model nu fremover og ind foran de resterende såkasser.

Det har givet muligheden for en større tank til gødning, som nu er på 1.200 liter med mulighed for overbygning.

Accord Optima kan også fås i som bugseret version i en 6- og 8-rækket model, og den nye model har også fået såkasser med et tankindhold på 55 liter modsvarende 35 liter, som har været standard på tidligere modeller, oplyser Kverneland Group

Med til den nye generation af såmaskinerne hører også muligheden for at udstyre maskinen som en Heavy-Duty model. Selve maskinen er den samme, men det er så-aggregaterne, som er anderledes

Blandt andet er diameteren og bredden forøget på hjulene, som bærer så-aggregaterne. Det bevirker, at maskinen bærer bedre oppe, og er mere dybdestabil. Derfor er der ingen hindring for, at den kan også kan så i pløjet eller let jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre-i-én plov

Med på standen har Kverneland også et udsnit af firmaets produktprogram for plove. Der er blevet plads til en fem-furet EG100 og en tre-furet ED100 frontplov.

Derudover har folkene fra Kverneland fået plads til PW Variomat-kærreploven. Ploven fås med op til 12 furer med variabel furebredde. Men på udstillingen "nøjes" virksomheden med en 10-furet model.

Ploven har den fordel, at den kan fungere som en tre-i-én plov. Den bagerste del af ploven (fra kærrehjul og bagud) er monteret via et trepunktsophæng og kan hurtigt spændes af den forreste del, hvis der er kuperet terræn i sigte.

Det betyder nødvendigvis ikke, at den bagerste plov skal stå stille så længe. Nej, ploven er en standard EG 200/100 eller LB 200/110 plov og kan på almindelig vis spændes på en anden traktor, hvis der er brug for den ekstra kapacitet i det kuperede terræn.

Ploven kan desuden indstilles til on-land pløjning eller på traditionel vis med det ene sæt hjul i furebunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af flere nyheder på standen er også en ny skårlægger samt de nye fuldfodervogne fra Siloking, som Kverneland er blevet forhandlere af i Danmark.

Er man til redskaber, der kan bearbejde jorden effektivt, kan det også betale sig at slå et smut forbi standen.

Väderstad udstiller fire forskellige redskaber. Heraf to stubredskaber og to direkt-såmaskiner. De kommer til at stå side om side med river, rotorvendere og andre af Kvernelands 26 enheder på LIB 2006.