Abonnementsartikel
Hele 36 enheder fordelt på 1.440 kvadratmeter - heriblandt introduktionen af Kuhn Rauch gødningsspredere i Danmark - er hvad Maskinhandler Indkøbsringen har valgt at udstille, når virksomheden for første gang deltager på LIB-udstillingen i Fredericia.
Der bliver lidt af hvert at se hos Maskininhandler Indkøbringens stand, når LIB 2006 løber af stablen 16.-18. november. MI får debut på udstillingen og har hele 36 enheder med på standen.
Og nyheder er der også nok af - blandt andet i form af nye tipvogne, nye skårlægger og nye fuldfodervogne.
Men Især to nyheder skinner igennem på produktsiden hos MI - nemlig et helt nyt produktprogram af gødningsspredere, som nu vises for første gang i Danmark.
De tre modeller hedder Kuhn Rauch MDS, Kuhn Rauch Axis, og Kuhn Rauch Axera, hvoraf Axis er en helt ny model. De to andre modeller har været på markedet igennem et stykke tid flere steder i Europa og har blandt andet kørt fem år i Sverige. Nu kommer sprederne altså også i Danmark.
Fra 12 til 42 meter
Tankindholdet på de tre liftophængte spredere spænder fra 500 til 3.500 kg med spredebredder fra 12 til 42 meter.
Hvor den mindste spreder, MDS, henvender sig til brugere, der gerne vil have en enkel spreder uden avanceret elektronik, så er de to største modeller, Axis og Axera, tiltænkt den mere professionelle bruger.
På disse modeller er det muligt at få sprederne leveret med eksempelvis vejeceller, hydraulisk spjæld og jobcomputer. Sidstnævnte giver mulighed for elektronisk indstilling af gødningsmængden.
Gødningssprederne har rustfri bund og rustfrie spredetallerkner, og det tager omkring ét minut at indstille arbejdsbredde og doseringsmængde. Det gøres på siden af sprederen.
- Vi er glade for at kunne præsentere et program med gødningsspredere i Danmark. Vi tror på, der er et marked for dem, og med de krav til kvalitet vi stiller, så kan kunden også være sikker på, han får et godt produkt, siger Michael Sørensen, markentingchef hos MI.
Model Axis fik desuden en sølvmedalje på Agritechnica i 2005 for doseringsenheden i bunden af tanken. Den specielle udformning bevirker, at gødningen falder ned så tæt på centerpunktet på spredetallerknen som muligt, selvom mængden øges under kørslen.
Rotorslåmaskiner til MI
Den anden nyhed, og som også vises på LIB, er introduktionen af rotorslåmaskiner i MI's produktprogram. Det er det engelske firma McConnel, MI har indledt et samarbejde med, og programmet kommer i første omgang til at omfatte tre modeller på henholdsvis 4,6, 6,3, og 8,0 meter i arbejdsbredde.
- Vi har et stort program af mulchmaskiner fra Kuhn. Men vi har oplevet en stor efterspørgsel på rotorklippere, hvilket vi ikke hidtil har haft i produktsortimentet. Derfor har vi lavet aftalen med McConnel om at importere rotorklipperne i Danmark og Sverige, fortæller Michael Sørensen.
Modelbetegnelsen for de nye rotorklippere er SR 15, SR 20 og SR 25. Den mindste model kræver minimun 80 hestekræfter, mens de to større modeller på 6,3- og 8,0 meter kræver minimum 100 og 120 hestekræfter.
Alle tre modeller er opklappelige til transportkørsel, men de tre rotorklippere kan i arbejde også køre med sidefløjene fra 15 grader under vandret til 45 grader over vandret, hvis terrænet hælder.
Er man interesseret i de røde mulchmaskiner fra Kuhn, så er der også nyt på det område. På MI's stand viser firmaet en ny model, som både kan spændes i front- og bagliften. Desuden er den som standard udstyret med hydraulisk sideforskydning, så den kan justeres sidevejs under kørsel, hvis der dukker forhindringer op.
Plads til mere foder
På grovfoderområdet er der også nyheder at spore. Kuhn introducerer nemlig tre nye modeller af fuldfoderblandere, hvoraf den mindste model kan ses på LIB.
De tre vogne er større end de hidtidige modeller fra Kuhn, og Euromix I 2370, 2570 og 2770 rummer henholdsvis 22, 25 og 27 kubikmeter i blandekaret.
Alle tre vogne er vertikalblandere udstyret med to snegle, og netop sneglene har fået nyt design, der hjælper med at tømme vognen bedre.
- Med de nye modeller har kunden mulighed for at få skræddersyet sin fuldfodervogn, som han ønsker det. Blandt andet er der mulighed for at vognen kan læsse af i alle fire hjørner af blandekaret, hvis brugeren ønsker det, forklarer MI's markentingchef.
Alle vogne er udstyret med bogie-aksel, og på model 2770 er drejbar bogie standard.
Samtidig kommer også en helt fjerde model, som dog ikke vises på LIB-udstillingen. Det er Euromix I 2080. Vognen har aflæsning i forenden via et elevatorbånd, og totalbredden på Euromix I 2080 er 2,44 meter. Det gør den ideel til trange staldområder.
Klar med entreprenørvogne
Hidtil har MI kun haft "almindelige" tipvogne. Men nu er virksomheden på banen med en entreprenørudgave af de kendte MI Tip.
Vognen har en maksimum belastning på 16 ton og komponenter fra MI's standard vognserie er brugt på vognen. Men på mange punkter er entreprenørmodellen forstærket - en nødvendighed med de hårde arbejdsforhold, den udsættes for.
- MI SPD 16 har et konisk lad i 10 millimeters tykkelse. Samtidig er selve chassiset gjort kraftigere end på standardmodellerne, og det hydrauliske stempel er også en tand større på entreprenør-modellen. Stemplet har en maksimal trykkraft på 20 ton, uddyber Michael Sørensen.
Showroom indvies
MI viser også en ny skårlægger på de 1.440 kvadratmeter. Kuhn FC 883 RA er et triplesæt udstyret med bånd og har en arbejdsbredde på 8,8 meter.
Specielt ved skårlæggeren er, at den både er halvbugseret og liftophængt. Når skårlæggeren er i arbejde på marken, fungerer den som en traditionel skårlægger. Men når der køres på vejen sørger to transporthjul bagerst på skårlæggeren for at aflaste bagakslen på traktoren, og redskabet er således halvbugseret.
- Når skårlæggerne bliver så store, kniber det med at holde lovgivningen med 10 ton akseltryk på den bagerste aksel på traktoren. Blandt andet derfor er skårlæggeren blevet udstyret med transporthjul, siger Michael Sørensen.
I forbindelse med LIB 2006 indvier MI også deres helt nye showroom hos hovedkontoret i Vejle. 1.300 kvadratmeter udstilling udgør showroomet, og under hele LIB-udstillingen er folk velkomne forbi udstillingen.
- Vi håber meget, at folk vil tage den lille ekstratur fra Fredericia til Vejle for at se vores nye bygning. Alle LIB-dagene holder vi officiel indvielse af bygningen, der ud over de 1.300 kvadratmeter også indeholder 3.500 kvadratmeter lager, siger Michael Sørensen.