Den finske fødevarekoncern HK Ruokatalo Group Oyj og Swedish Meats slår nu pjalterne sammen, efter bestyrelsen i sidstnævnte har besluttet sig for at gennemføre fusionen. Det skriver Swedish Meats i en pressemeddelelse.

Dermed skabes der et samlet foretagende med godt 16 milliarder kroner i omsætning, virksomheder i otte lande og over 10.000 ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye koncern kommer formentlig til at hedde ”HK Scan.”

- Vores analyser tegner et billede af en fortsat øget internationalisering i vores branche med øget konkurrence og deraf følgende pres på priserne.

- Sammen med HK Ruokatalo Group kan vi skabe en stærk fødevarekoncern, der får styrken til at føre og udvikle kød- og pålægsmarkedet i det nordlige Europa, siger Søren Kvantenå, der er ordførende for bestyrelsen i Swedish Meats.

Omdannes til aktieselskab

Swedish Meats er på nuværende tidspunkt et andelsselskab med en årlig omsætning på godt syv milliarder kroner og 3.500 ansatte.

HK Ruokatalo Group er et aktieselskab, noteret på OMX, den nordiske børs og har i forvejen enheder i Finland, Estland, Letland, Litauen og Polen. Koncernen omsatte i 2005 for knap 900 millioner euro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før selve fusionen gennemføres, skal Swedish Meats omdannes fra andels- til aktieselskab. Det selskab kommer til at hedde Scan AB, hvorefter HK Ruokatalo Group køber hele aktiebeholdningen.

Scan AB bliver derved et datterselskab under HK Ruokatalo Group. Prisen for aktierne er cirka 113 millioner euro og betales til Swedish Meats i form af 4.843.000 A-aktier i HK Ruokatalo Group og et kontant vederlag på cirka 60 millioner euro. Sidsnævnte finansieres via et banklån.

I forbindelse med handelen overtages Swedish Meats’ gæld af det nye selskab. Gælden udgjorde i juni 2006 omregnet 185 millioner euro.

Swedish Meats økonomiske forening vil fortsat eksistere og kommer til at være den næststørste aktieindehaver i det nye HK Scan med 12,3 procent af aktiekapitalen. Den største aktieholder er finske LSO Osuuskunta med 33,3 procent af aktierne og Danish Crown den tredje største med 8,9 procent.

Danish Crown har ved administrerende direktør, Kjeld Johannesen, en plads i bestyrelsen for HK Ruokatalo Group og har således været med til at sige god for købet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown og HK Ruokatalo ejer i fællesskab Polens næststørste fødevarevirksomhed, Sokolow.