Abonnementsartikel

Selv om Danmark har sagt ja til at tillade GMO-afgrøder i EU, har vi siden 2004 alligevel stemt imod alle foreslåede planter på nær to.

Det er de danske politikere, som har svært ved at lægge sig fast på en klar linje over for genmodificerede afgrøder, skriver Altinget.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden EU i 2004 gav tilladelse til markedsføring af nye GMO'er, har Danmark kun stemt for to ud af i alt 21 foreslåede nye afgrøder i EU. Og det selv om Folketinget også i 2004 vedtog retningslinjer for sameksistensen mellem genmodificerede, konventionelle og økologiske afgrøder, skriver Biotekcenter.dk.

Modstanden mod de nye afgrøder kommer især fra Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Medlem af Folketingets Fødevareudvalg Mette Gjerskov (S) siger til biotekcenter.dk, at hun ikke har nogen principiel modstand mod nye afgrøder:

- Vi ser på det fra sag til sag, og vi siger ikke nej til hvad som helst.

- Som det er nu, godkendes afgrøderne i de lande, hvor ansøgningen registreres, og i nogle tilfælde har de tekniske data, vi har fået til rådighed om resultaterne, ikke været gode nok. Det kan vi ikke leve med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lande som Finland, Sverige og Frankrig er meget mere positive over for de nye afgrøder end Danmark. Sverige har stemt for 19 ud af de 21 foreslåede, Frankrig for 17, mens Finland har støttet dem alle.

Venstres fødevareordfører Jens Kirk beklager over for Biotekcenter.dk Danmarks nølende holdning:

- Det ærgerlige er, at det negative klima går ud over forskningsmiljøet. Nu har vi råd til at have en skeptisk holdning i Danmark, men i andre dele af verden er disse afgrøders egenskaber som tørke- eller insektresistens helt afgørende for høsten.

- Der er muligheder i teknologien, som vi måske har råd til at afvise, men som andre i for eksempel Afrika ikke har, mener han.