Abonnementsartikel

”Slugmaster” passer til monteringssystemet Quick Smart og kan sprede gift, gødning og frø

I årenes løb er der blevet udviklet en mængde udstyr til ATV’en. De fleste nye tilbehørsprodukter kommer fra New Zealand og USA, hvor ATV’en har været brugt som arbejdsredskab i landbruget siden først i 1980’erne.

En af nyhederne er sneglegiftsprederen ”Slugmaster”, som produceres af den new zealandske virksomhed C-Dax.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Giftsprederen passer til det særlige monteringssystem Quick Smart, som C-Dax har udviklet til sprøjteredskaber, transportkasser og holdere til for eksempel foder, materialer, værktøjer og nyfødte kalve.

Ideen med Quick Smart er at gøre det lettere og hurtigere at skifte redskaberne ud.

Konstruktionen består af en adapter til fast montering enten foran eller bag på ATV’en.

Hægtes på

Adapteren har fire udskæringer, der modsvares af fire tappe på redskabet.

Når redskabet skal hægtes på, lader man de øverste tappe hvile i udskæringerne og lader derefter de nederste tappe glide ind i låsen, som man holder åben med den ene hånd. Når tappene er i låsen, slippes håndtaget, og redskabet er monteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trinløs styring

Slugmaster består af en 75-liters plast-tank med låg. Sprederen tilsluttes ATV’ens batteri og kan ifølge producenten sprede i en bredde på op til 24 meter med en hastighed af 12 kilometer i timen og medbringe cirka 60 kg.

Sprederen har trinløs dosering ligesom til- og frakoblingen styres af dobbelte, elektriske aktuatorer, som drives af en 12-volts motor. Der kan desuden tilsluttes en hastighedsregulator som kan ændre spredebredden trinløst.

Foruden sneglegift kan sprederen bruges til for eksempel sporeelementer, musegift og små frø til efterafgrøder.

Våd august

Slugmaster forhandles i Danmark af Kim Rasmussen fra firmaet Rødkilde ATV. Han fortæller, at den våde august i år gav mange landmænd problemer med at så våde, lavtliggende områder af deres rapsmarker til.

En landmand havde ved et uheld sået et kilo raps for lidt ud. I mellemtiden havde det desuden regnet, så det var umuligt at komme ud i marken med traktor og få sået det sidste kilo ud. I stedet lejede han en sneglegiftspreder til sin ATV og klarede jobbet på en time uden at lave spor, fortæller Kim Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at Quick Smart-adapteren fra C-Dax passer til 99 procent af ATV-modellerne på markedet.