Abonnementsartikel

I et år med markant økonomisk vækst for Bayer-koncernen skiller delkoncernen Bayer Crop Science sig en smule ud med en mere stillestående omsætning - til gengæld vokser indtjeningen igen

Regnskabsåret 2005 bød med hensyn til salg på massiv fremgang over hele linien for Bayer-koncernen - lige med undtagelse af delkoncernen Bayer Crop Science, som er en af verdens største virksomheder inden for plantebeskyttelse, såsæd, bioteknologi og bekæmpelse af skadedyr.

Med innovation som ledestjerne forventer man i Bayer Crop Science vækst og økonomisk fremgang de kommende år. Det var et af budskaberne, da Bayer-koncernen holdt pressekonference fra hovedsædet i tyske Monheim under overskiften "Bayer's Perspective on Innovation 2006".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den totale omsætning steg for Bayer-koncernen, der er repræsenteret over langt det meste af verden med kernekompetencer inden for sundhed, ernæring og innovative materialer.

Fra 2004 til 2005 steg Bayers omsætning med knap 18 procent - til næsten 27,4 milliarder euro, svarende til over 204 milliarder kroner. Koncernens nettoindtjening steg fra 0,7 milliarder euro til cirka 1,6 milliarder euro, det vil sige knap 12 milliarder kroner.

Svagt fald i omsætning

Mens omsætningen i delkoncernen Bayer Material Science steg med 24,4 procent fra 2004-2005, og omsætningen i Bayer Health Care steg med 17 procent i samme periode, stod tingene mere stille for koncernens "tredje ben" - Bayer Crop Science i 2005.

Omsætningen faldt fra 2004 til 2005 med knap én procent til knap 5,90 milliarder euro, eller næsten 44 milliarder kroner.

Tørke i Sydeuropa, Brasilien og Australien har spillet en væsentlig rolle i forbindelse med den lavere omsætning af visse produkter - specielt inden for sprøjtemidler. Det er især vanskelige markedsforhold i Brasilien, der får skylden får Bayer Crop Science's lavere omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større indtjening

Til gengæld kan Bayer Crop Science glæde sig over, at indtjeningen er vokset markant i 2005.

I 2005 øgede Bayer Crop Science sin indtjening med ikke mindre end 40,2 procent til omkring 685 millioner euro - cirka 5,1 milliarder kroner - før finansiering og skat.

Og både indtjening og omsætning søger Bayer Crop Science, der beskæftiger næsten 19.000 medarbejdere, som sagt at øge med innovation som ledestjerne.

Innovation skal øge indtjening

Bayer Crop Science vil introducere 26 nye produkter fra 2000 til 2011, og de nye produkter skal ifølge målet indbringe en omsætning på 2 milliarder euro, svarende til næsten 15 milliarder kroner.

Baggrunden for de nye produkter er store investeringer i forskning og udvikling - et område, hvor Bayer hævder at have det største budget i branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2005 afsatte Bayer Crop Science 664 millioner euro til forskning og udvikling.

Beløbet falder i 2006 til 630 millioner euro, men skal øges til et årligt beløb på 750 millioner euro - altså omkring 5,6 milliarder kroner - i 2015.

- Vi vil bevare vores position blandt de markedsledende, og der er et vigtigt element at have det største budget til forskning og udvikling, siger Steffen Kurzawa fra Bayer Crop Science.

Global førertrøje

Bayer Crop Science består ud over Crop Protection-divison, der fokuserer på løsninger inden for plantebeskyttelse, af divisionerne Environmental Science og BioScience.

- Bayer Crop Science er globalt nummer et med henblik på Crop Protection, hvor 500 millioner euro ud af de 630 millioner på forskningsbudgettet da også går til, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nummer et på BioScience, men det er et område, hvor det er svært at sammenligne direkte mellem aktørerne, siger Steffen Kurzawa, der fremhæver, at BioScience er et hastigt voksende marked.

Hos Bayer stod BioScience-delen i 2005 for en omsætning på 330 millioner euro, svarende til næsten 2,5 milliarder kroner.

Inden for Crop Protection-divisionen er Bayer nummer to med hensyn til svampemidler trods en pæn markedsandel på 21 procent og nummer tre vedrørende ukrudtsmidler.

Til gengæld er Bayer Crop Science i den globale førertrøje med hensyn til sprøjte- og insektbekæmpelsesmidler. Et område, hvor Bayer Crop Science's markedsandel er over 20 procent.