Abonnementsartikel

Almas har ud over salg af landbrugsmaskiner specialiseret sig i kornudstyr, og med en våd høst, som det var tilfældet i 2006, mærker firmaet forøget fokus omkring tørring af kornafgrøderne

Man kan godt være specialist på mere end ét område. Det gælder blandt andet for virksomheden Almas, der foruden fire afdelinger med salg af landbrugsmaskiner, også de seneste 40 år har forhandlet udstyr til behandling af korn.

Og det er en branche, der til stadighed får mere og mere fokus fra landmændene, efterhånden som mejetærskerne bliver større og skal høste 24 timer i døgnet. Det stiller krav til de faciliteter, der efterfølgende skal behandle kornet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Strukturændringer i landbruget har bevirket, at hele produktionsanlægget skal presses til det yderste. Det gælder også på maskinområdet, hvor de store mejetærskere skal køre stort set døgnet rundt for at nå at høste de store arealer, der er budgetteret med, fortæller Niels Ove Nielsen fra Almas. Han beskæftiger sig til daglig med at projektere og sælge kornløsninger.

- Det betyder, at en del af kornet - især i år - er blevet høstet med en høj vandprocent, hvilket stiller krav til den efterfølgende behandling og tørring af kornet - et område, som vi oplever, landmændene er blevet meget opmærksomme på efter det vanskelige høstår i år, siger Niels Ove Nielsen.

Amerikaner billigst

Almas er leveringsdygtig i udstyr til behandling af kornet, lige fra høst i marken, til det transporteres fra tørre- eller opbevaringssiloen ind i foderblanderiet. Det gælder både korngrave, transportudstyr og opbevaringsfaciliteter af forskellige typer.

Og for Niels Ove Nielsen er der ingen tvivl: Amerikanersiloen er det bedste og billigste alternativ, når der skal tørres korn.

- Modsat et plantørringsanlæg, så kræver Amerikanersiloen ikke tag over hovedet i form af dyre lagerhaller. Desuden har amerikanersiloen heller ikke de samme begrænsninger for hvor meget vådt korn, man kan lægge ind i højden til tørring, forklarer Niels Ove Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I plansiloer er det oftest et vurderingsspørgsmål, hvor meget vådt korn der bør lægges ind. Lægges der for tykt et lag ind, er der risiko for, at luften, som blæses igennem kornet nedenfra og op, opnår en fugtighed på 100 procent, inden det når toppen af kornet. Derved dannes der kondens nede i kornet, hvilket er højst uheldigt.

- I amerikanersiloen har vi tre snegle, der konstant rører i kornet. På den måde er vi sikre på, at kornet ikke brænder sammen, påpeger Niels Ove Nielsen.

- Når vi hele tiden rører i kornet, er der stort set ingen grænser for, hvor meget korn vi kan lægge ind, idet kornet hele tiden cirkulerer fra bunden til toppen. Anlægget kan også passe sig selv modsat et gennemløbstørreri, og derfor er amerikanersiloen den bedste løsning til at tørre kornet på, siger han.

Vådt korn stiller krav

Amerikanersiloerne fra Almas fremstilles i USA og er ekstra galvaniserede. Selve transportanlæggene laves i Danmark. De har nemlig erfaringen med behandling af kornet under danske forhold, fortæller Niels Ove Nielsen.

- Vi gør meget ud af at have produkter, der er tilpasset til de danske forhold. For der er ingen tvivl om, at der vil komme mere vådt korn i hus i fremtiden. Derfor skal anlæggene også være dimensioneret til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I år havde vi en landmand, som høstede det sidste korn med 30 procent vand. Kornet kunne næsten ikke løbe ud af vognen, og det fortæller lidt om, hvad materialet skal kunne klare, pointerer Niels Ove Nielsen.

Generelt har firmaet nu ikke de store problemer med havari på anlæggene. Men det er sket, at en snegl til omrøring i kornet, er brækket.

- Selvfølgelig kan der ske skader. Men det hænder sjældent og anlæggene er generelt meget simple, så det varer ikke mange timer, før en montør har været på stedet, og anlægget er kørende igen, forklarer kornspecialisten.

Specialløsninger

Af de mange kornanlæg, som Almas har solgt, er ikke to af løsningerne ens. Og der er decideret tale om specialløsninger hos hver kunde. Derfor mener Niels Ove Nielsen også, at det er vigtigt at have stort kendskab til branchen.

- Vi kan levere lagersiloer fra 1.500 til 25.000 tønder og tørresiloer fra 2.000 til 11.000 tønder. Derudover kan vi levere forskellige løsninger med hensyn til varmekilder til tørring af kornet - blandt andet varme fra eksisterende halmfyr eller tilførsel af varme via propan- eller naturgas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dertil kommer så alle de forskellige individuelle løsninger, så som muligheden for at læsse kornet fra siloerne over i lastbiler, mobile eller stationære snegle og så videre. Det kræver med andre ord en hel del viden om projekteringen af anlæggene, så kunden får præcis, hvad han har brug for, mener Niels Ove Nielsen.

Almas står selv for projekteringen af anlæggene, men tegningerne udføres hos en anden virksomhed. Firmaet har egne montører til opsætning af anlæggene, men i højsæsonen, hvor over 20 personer er beskæftiget med kornafdelingen, lejes arbejdskraft ind.