Abonnementsartikel

Unge med indlæringsvanskeligheder kan sagtens få job i landbruget, hvis blot de undervises på den rette måde. Det er grundtanken bag Havredal Praktiske Landbrugsskole ved Karup, der har gjort det så godt, at skolen er blandt de nominerede til Netværksprisen 06.

Netværksprisen går også under navnet Erhvervslivets Ridderkors, da den benyttes til at hædre virksomheder, der har gjort en særlig social indsats.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På landbrugsskolen i Havredal har stort set alle 24 elever en baggrund med mange års specialundervisning i folkeskolen. Og når man har indlæringsvanskeligheder og knapt nok kan skrive sit eget efternavn, kan det være svært at gå i gang med en krævende landbrugsuddannelse.

Men ved at give eleverne ekstra tid og særlig opmærksomhed lykkes det alligevel at komme igennem landmands-uddannelsens to første moduler i løbet af de tre år, som eleverne er på skolen.

Mesterlære i moderne form

- Der er masser af jobmuligheder for de unge bagefter. De er en stabil arbejdskraft, og der er fortsat mange funktioner inden for landbruget, hvor der er brug for medarbejdere til faste og gentagne opgaver, siger Poul Erik Clausen.

Udover indstillingen til Netværksprisen glæder han sig også over kontakt til Århus Universitet, hvor forskere nu vil forsøge at finde ud af, om nogle af undervisningsmetoderne fra Havredal kan overføres til folkeskolen.

- Man spørger jo sig selv, hvorfor de her unge ikke er fanget for ti år siden, siger Poul Erik Clausen, der betegner den helhedsorienterede og anerkendende undervisning som mesterlære i moderne form.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Havredal Praktiske Landbrugsskole drives som et økologisk landbrug med 50 malkekøer, og eleverne bor i en af skolens ejendomme under hele opholdet.