Abonnementsartikel

Skibet MV Malyovitza losser i disse dage omkring 24.000 tons ærter til Aarhusegnens Andel og datterselskabet Axel Toft Food A/S i Durup.

Ærterne kommer fra Thunder Bay i Canada og blev købt af Aarhusegnens Andel for nogle måneder siden, da det stod klart, at ærter til human brug og til iblanding i visse foderblandinger ville blive en mangelvare.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Lasten er den største af den type varer, vi nogensinde har modtaget, og den sikrer vores leverancer frem til ny høst, siger Vagn Aage Jensen, forretningsfører i Aarhusegnens Andel.

- Vi har lagt meget vægt på at have en nogenlunde konstant andel af disse bælgplanter i vore kalve- og kraftfoderblandinger, siger han.

- Det giver en ensartet god smag og god pillekvalitet og er derfor vigtig for de foderblandinger, der bruges hos malkeproducenter, der har malkerobotter.

- Ærten har desuden den egenskab, at den medvirker til en bedre udnyttelse af det korn der bruges. Vi ser derfor i fodersammenhæng ærten som en meget vigtig proteinkilde, og samtidig et produkt, som gør at vi ikke skal tilsætte kunstige smagsstoffer til foderet, fortsætter han.

For Axel Toft Food har ærter gennem mange år været en vigtig vare i forsyningen af fødevarehjælp over hele verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den forløbende sommer har Axel Toft Food desuden investeret i et nyt ærteprotein-anlæg, som er i stand til at dele den afskallede ært i en stivelses- og proteindel.

- Ved denne proces hæves proteinet til omkring 50 procent og kan udover anvendelse til human brug også være en god proteinkilde til visse dyrearter, lyder det fra Aarhusegnens Andel.