Et billedbehandlingsprogram fra Fremtidens Staldinventar er et af de produkter, der har scoret tre euro-stjerne på Agromek.

Det skyldes, at programmet kan bliver svineproducentens nye staldmedarbejder. I hvert fald kan observationerne af gruppeopstaldede søer lettes ved hjælp af billedbehandlingssystemet, der automatisk kan afsløre, om dyrene er syge eller kommet til skade.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Produktet hedder OptiFIT og er et tysk fabrikat, som første gang blev præsenteret på den nyligt afholdte Eurotier-udstilling i Tyskland.

OptiFIT består af en fotooptager og et billedbehandlingsprogram.

- Der tages billeder af søernes bagdel (yver, bagben og især vulva).Via et specielt opto-elektrisk billedbehandlingssystem analyseres forstørrede billeder taget af søernes vulva, mens de for eksempel står i foderstationer eller lignende steder. Søer med infektioner, flåd, udskudt endetarm, omløbere og søer, der har aborteret, kan hermed hurtigt findes, hedder det i Fremtidens produktbeskrivelse.

- Søernes kondition bedømmes også. For at kunne bedømme søerne korrekt, bliver hver enkelt so dagligt registreret i forbindelse med fodring. Billederne bearbejdes af en computer, der vidergiver oplysningerne i forhold til eventuelle ændringer af soens stamdata. Soens nummer, dens vægt og tidspunktet registreres.

Søer, hvis billeder afviger lidt eller meget, kan automatisk selekteres fra, farves med spray eller sorteres fra af driftslederen. Billederne kan også sendes videre på e-mail til dyrlægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billedbehandlingsenheden med kamera, belysning og computer kan uden videre monteres på eksisterende transpondere eller lignende.

- OptiFITs væsentligste fordel er, at den dagligt kan kontrollere hver enkelt so i en stor-gruppe. Det omfattende arbejdsforbrug, der er forbundet med den daglige kontrol og bedømmelse af løsgående søer, kan derfor reduceres kraftigt, siger salgschef Hans Roest Jensen, Fremtidens Staldinventar.